Гриценко: Україна таки буде на врученні "Нобелівської премії" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гриценко: Україна таки буде на врученні "Нобелівської премії"

613
Україна все-таки візьме участь у церемонії вручення Нобелівської премії миру. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.
Цю інформацію йому підтвердили у секретаріаті Нобелівського комітету.
Гриценко зазначив, що зв'язався із комітетом, запропонувавши свою кандидатуру для участі у церемонії, "якщо наші дипломати такі зайняті".
За словами депутата, він подзвонив виконуючому обов'язки міністра закордонних справ Івану Гнатишину і сказав йому про свій намір взяти участь у церемонії. "Також я зв'язався із послом Норвегії в Україні Олафом Бергстадтом і також заявив про готовність сьогодні вилетіти до Осло, аби взяти участь у цій церемонії. Мені було рекомендовано зв'язатися безпосередньо із секретаріатом Нобелівського комітету, який присуджує премію миру", - зазначив Анатолій Гриценко.
"Я тільки що подзвонив до секретаріату, де мені було сказано, що вони б із задоволенням прийняли мою пропозицію, але в цьому зараз вже немає необхідності, оскільки буквальне півгодини тому представник посольства України у Норвегії був в Секретаріаті, отримав запрошення і заявив, що Україна буде завтра присутня на цій церемонії", - повідомив народний депутат.
Як повідомлялося, запрошення на вручення Нобелівської премії відхилили 19 країн, включаючи Україну. При цьому в Китаї розглядають неучасть у церемонії як знак протесту проти нагородження китайського дисидента Лю Сяобо.
Україна заявила, що пропустить церемонію не через політичні мотиви. Посаду посла України у Норвегії займає Олександр Цветков.
В той же час Європейська комісія вчора висловила своє розчарування через відмову країн-партнерів Європейського Союзу, у тому числі й України, делегувати своїх представників на церемонію вручення премії миру.
Тим часом сьогодні у Пекіні відбулось вручення "Премії миру Конфуція", яку називають китайською альтернативою Нобелівської премії.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас