Експерт: Інфляція за підсумками року може скласти близько 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція за підсумками року може скласти близько 10%

Енергетика
166
Рівень споживчої інфляції у грудні може скласти 1-1,5%. Це дасть можливість утримати даний показник за підсумками року в межах 10%.
Темпи інфляції у листопаді склали 0,3%, що дуже нетрадиційно для цього місяця. Це найнижчі темпи інфляції із 2001 року. Як зазначає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, основний вплив на скорочення темпів інфляції в листопаді надали нижчі темпи зростання цін на продукти харчування і безалкогольні напої, які в листопаді зросли всього на 0,1% замість 0,5% у жовтні. Зокрема, вперше з липня було зафіксовано зниження цін на м'ясо і м'ясопродукти - на 0,7%.
Тривалість зниження цін на яйця - на 4,4%, що дуже нетипово для даного періоду. Також нетиповим є здешевлення в листопаді фруктів і овочів - на 2,6% і 1,4% відповідно. Крім того, чинником, який стимулював темпи інфляції минулого місяця, стали нижчі темпи зростання цін на одяг і взуття - 0,4% замість 0,7% в жовтні, а також відсутність істотного традиційного підвищення цін на опалення і гарячу воду в цей період у зв'язку із адміністративною забороною цих тарифів.
Якщо говорити про монетарний чинник, то в листопаді скоротилися показники грошової маси і грошової бази на 2,6% і 0,33% відповідно. Це сталося за рахунок вилучення грошей Нацбанком із грошової системи шляхом розміщення депозитних сертифікатів і за рахунок скорочення емісії грошей в економіку через валютний канал, тобто держрегулятор 3 листопаді продовжував більше продавати іноземну валюту. За останні дев'ять років середній рівень споживчої інфляції в грудні становить 1,4%.
Мінімальний рівень - 0,9%, який був зафіксований в 2005 і 2009 роках. "Із врахуванням тенденції адміністративної заборони цін, що продовжується на опалення і гарячу воду, новорічних свят, що наближаються, і традиційного підвищення попиту на споживчі товари, вірогідного різкого підвищення грошової маси і грошової бази в грудні, є вірогідність зростання споживчих цін в грудні вищими темпами, ніж в листопаді", - прогнозує Микола Івченко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас