Обама програв у податковому спорі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама програв у податковому спорі

Казна та Політика
501
Президент США Барак Обама поступився сенаторам-республіканцям, які наполягли на продовженні ще на два роки податкових пільг для найбільш забезпечених жителів країни, введених при президенті Джорджі Буші. Хоча спочатку адміністрація президента Обами і демократи пропонували продовжити податкові пільги для всіх жителів США, за винятком тих, чий індивідуальний річний дохід перевищує $200 тис., а сімейний - $250 тис. Якщо найближчим часом Сенат не затвердить домовленості, то 1 січня 2011 податкове навантаження для всіх жителів США істотно збільшиться, що неминуче позначиться на темпах відновлення економіки країни.
Адміністрація пішла на поступки після того, як республіканці в Сенаті не підтримали законопроекти про продовження податкових пільг, запропоновані демократами. Оскільки з нового року кількість республіканців у Сенаті різко зросте, президент Обама готовий йти на компроміси, намагаючись провести всі важливі законопроекти до кінця роботи нинішньої сесії.
Згідно з угодою, пільги будуть продовжені ще на два роки для всіх жителів США: як для середнього класу, який захищають демократи, так і для заможних американців, яких захищають республіканці. "Ми пішли на це в обмін на збереження податкових пільг для середнього класу. Відповідно до угоди також продовжується на 13 місяців термін дії допомоги з безробіття, які допоможуть багатьом потерпілим від кризи людям", - заявив президент Обама. Це продовження було умовою демократів.
Республіканці раніше заявляли, що допомоги можна продовжити, лише скоротивши бюджетні витрати в інших сферах. Зробивши поступку республіканцям, Барак Обама зберіг деякі ініціативи, спрямовані на створення більш сприятливого середовища для інвестицій. У числі цих ініціатив податкові пільги для інвестиційних витрат, а також введення постійного податкового кредиту для компаній, які проводять дослідницькі та наукові роботи. Досі подібні кредити носили тимчасовий характер.
Угода передбачає, що податки на приріст капіталу або дивіденди з основних засобів протягом найближчих двох років будуть збережені на нинішньому рівні, що передбачає продовження двопроцентної пільги. Серед інших елементів угоди між Обамою і республіканцями - зниження на 2% податків з зарплат. На рік буде зменшено податок на доходи, що призведе до зниження відрахувань на соціальний захист з 6,2% до 4,2%. Виплату податку із соціального страхування буде здійснювати безпосередньо роботодавець. Очікується, що зниження цього податку дозволить службовцю, який заробляє $40 тис. на рік, заощадити $800 і допоможе підтримати споживчий попит. Президент Обама також пішов назустріч вимозі республіканців зберегти максимальний рівень федерального податку на спадщину. Податок на нерухомість вартістю дорожче $5 млн. буде збережений на рівні 35% протягом ще двох років.
Президент стверджує, що якщо податкові пільги не продовжити, то з 1 січня 2011 р. всі жителі США будуть змушені платити набагато вищі податки. Так, для найбідніших американців податки зростуть з 10% до 15%, а для багатих з 35% до 39,6%. "Якщо податки піднімуться, типова американська сім'я платитиме на $3 тис. на рік більше, і це обійдеться нашій економіці більше, ніж в 1 млн. робочих місць", - заявив президент Обама.
Республіканці ж тепер задоволені тим, що їхні вимоги враховані. Сенатор-республіканець від штату Арізона Джон Кайл, захищаючи продовження пільг для багатих, заявив, що одним з основних завдань для відновлення економіки країни є створення нових робочих місць, а цим займаються якраз люди, які мають найбільше грошей. "Навряд чи має сенс підвищувати податки, особливо в період економічного спаду, який ми переживаємо. Головне зараз - забезпечити людей роботою, з тим, щоб відновилося економічне зростання. Ми ніколи не покінчимо з тим дефіцитом, який ми маємо, якщо не буде забезпечено економічний зростання", - констатує пан Кайл. Крім того, республіканці заявили, що поки питання про пільги не буде вирішено, вони не будуть розглядати жодне з питань порядку, включаючи питання про ратифікацію договору з Росією про скорочення наступальних озброєнь.
Однак багатьох демократів не влаштовують умови компромісу, досягнутого між адміністрацією і республіканцями. "Законодавчому шантажу з боку республіканців будуть протистояти багато, якщо не більшість демократів", - заявив конгресмен-демократ Джон Коньєрс. "Не буду голосувати за зниження податків раз і назавжди для платників податків з найвищими доходами", - обіцяє сенатор-демократ від штату Іллінойс Ричард Дербін. Тож тепер після досягнення угоди з республіканцями Бараку Обамі доведеться переконувати своїх однопартійців.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас