Російський експерт: Україна зможе заощадити мільярди доларів після вступу до ЄЕП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський експерт: Україна зможе заощадити мільярди доларів після вступу до ЄЕП

277
Україна зможе заощадити мільярди доларів після вступу до Єдиного економічного простору (ЄЕП). Таку думку висловив радник, керівник групи економічної політики посольства Російської Федерації в Україні Олексій Урін, виступаючи на "круглому столі" в Інституті Горшеніна.
Зокрема, він розповів, що сьогодні-завтра в Москві проходить засідання вищих органів Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, під час якого планується підписання документів, пов'язаних зі створенням ЄЕП.
"Усі сподіваються, що будуть підписані основоположні документи, що утворюють юридичну базу для ЄЕП", - зазначив О.Урін.
Він підкреслив, що в даному випадку мова йде про створення єдиного економічного механізму чотирьох країн, який буде існувати вже з 1 січня 2012 року.
За словами О.Уріна, однією з угод, яку планується підписати, є "угода про правила доступу до природних монополій у сфері транспортування газу, газотранспортних систем, включаючи основи ціноутворення та тарифної політики".
При цьому він звернув увагу, що даний документ дасть можливість встановлювати єдині тарифи на газ і нафту в рамках Єдиного економічного простору.
За його словами, єдина ціна на газ може вступити в дію вже з 2015 року і може скласти 150 дол. за кубометр. Представник російського посольства відзначив, що це на 100 доларів менше, ніж Україна платить сьогодні з урахуванням усіх знижок. "Це 3-3,5 млрд. доларів економії на рік для України", - сказав О.Урін.
На його думку, встановлення єдиної ціни на нафтопродукти також може дозволити Україні зекономити до 2 млрд. доларів. "Тут немає про що говорити, тут величезна перевага для економіки України", - сказав він, оцінюючи доцільність вступу України до ЄЕП.
У той же час, юрист, експерт з питань міжнародного торговельного права Сергій Козьяков висловив думку, що Україні, можливо, доцільніше було б зосередити свою увагу не на вступі до ЄЕП, а на розвитку власних родовищ газу, зокрема, у шельфі Чорного моря.
Також він вважає, що Україна до 2015 року може просунутися в освоєнні нових технологій, зокрема, використання сланцевого газу, як це сьогодні відбувається в Америці та Європі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас