Moody's відзначає високий рівень проблемних кредитів в українській банківській системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's відзначає високий рівень проблемних кредитів в українській банківській системі

641
Міжнародне рейтингове агентство Moody's відзначає високий рівень проблемних кредитів в українській банківській системі. Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства.
Moody's відзначає, що прогноз розвитку банківської системи України залишається негативним.
"Негативний прогноз розвитку банківської системи України відображає насамперед дуже високий рівень проблемних кредитів, який навряд чи знизиться в найближчому майбутньому, а також низьку прибутковість українських банків", - сказано в повідомленні.
Прогноз відображає думку агентства Moody's про зміну фундаментальних кредитних умов банківської системи протягом наступних 12-18 місяців.
"Якість активів українських банків в 2010 році продовжувала погіршуватися, що викликає основне занепокоєння агентства Moody's. Ми очікуємо, що частка проблемних кредитів (прострочені кредити плюс реструктуризовані кредити) до кінця 2010 року досягне дуже високого рівня - 40% від загального обсягу виданих кредитів. У 2011 році можливе поступове зниження цієї частки", - цитує прес-служба агентства аналітика агентства Moody's Катрін Робек.
Низька якість активів, за даними Moody's, стала наслідком надмірно швидкого зростання кредитування в поєднанні зі слабкими стандартами андеррайтингу в докризовий період.
Ситуацію посилило значне падіння ВВП України в 2009 році і знецінення більш ніж на 60% національної валюти України за час кризи.
Останнє було причиною зростання більш ніж на 50% навантаження з обслуговування боргу для позичальників, які взяли кредит в іноземній валюті.
Агентство Moody's не очікує, що підвищення темпів зростання ВВП призведе до значного поліпшення фундаментальних фінансових показників банків, зокрема до зниження частки проблемних кредитів та підвищення прибутковості, протягом прогнозного періоду, оскільки на врегулювання проблеми поганих кредитів і поліпшення платоспроможності позичальників буде потрібен час.
Moody's також відзначає, що база фондування українських банків покращилася в 2010 році завдяки притоку депозитів, в результаті чого депозитна база відновилася до свого докризового рівня.
Банки також мають більш значні, ніж до кризи, подушки ліквідності, які дозволять їм легше справлятися з будь-якими новими ринковими потрясіннями.
Однак Moody's вважає, що банківська система України залишається схильною до відтоку депозитів через все ще низький рівень довіри вкладників, що було продемонстровано під час світової фінансової кризи 2008-2009 років.
Як повідомляло агентство, Moody's прогнозує зростання ВВП України на рівні 3,3% в 2010 році і 4,5% - в 2011 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас