"Ъ": У столиці хочуть заборонити приватним фірмам надавати ритуальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": У столиці хочуть заборонити приватним фірмам надавати ритуальні послуги

646
Голова КМДА Олександр Попов розпорядився протягом найближчого тижня підготувати пропозиції щодо оптимізації в Києві роботи сфери ритуальних послуг, яку він вважає незадовільною.
"Сьогодні перед нами стоїть важливе завдання: викорінити бізнес у цій сфері, оскільки неприпустимо, коли гроші заробляють на чужому горі", - сказав Попов. На його думку, ритуальні послуги повинні надаватися комунальними підприємствами "за адекватними цінами".
Варто зазначити, що 18 червня 2009 року Київрада вже приймала рішення, згідно з яким надання ритуальних послуг у Києві тимчасово ставало прерогативою комунальних підприємств. Організаціям інших форм власності дозволялося робити лише окремі види послуг за вже укладеними на той час договорами з ритуальною службою. Проте спочатку це рішення опротестувала прокуратура Києва, а потім Антимонопольний комітет зобов'язав Київраду скасувати його як такий, що створює дискримінаційні умови для інших підприємств, що надають ритуальні послуги в столиці.
Разом з тим у травні 2009 року депутати Київради створили тимчасову слідчу комісію (ТСК) для вивчення ситуації у сфері ритуальних послуг. Як повідомив голова ТСК Олексій Давиденко ("Республіка Київ"), в комісію надійшли матеріали, що свідчать про навмисне розорення на користь приватних компаній комунальних підприємств, зокрема, спецкомбінату "Підприємство комунально-побутового обслуговування". Так, з 2005 по 2008 рік тільки кількість щорічно реалізованих їм трун зменшилася з 11,8 тис. до 4,8 тис. Давиденко також зазначив, що на ринку ритуального інвентарю діє надто багато посередників, розцінки на покупку місць на кладовищах встановлюються непрозоро, а вартість могил штучно завищується шляхом продажу разом із могилою бетонного фундаменту.
"Для ефективної реорганізації ритуальної сфери необхідно провести прозорий і незалежний конкурс на посади керівників підприємств, розірвавши всі чинні договори оренди на територіях кладовищ, моргів та крематорію, а також усунути посередників з ринку виробництва ритуального інвентарю", - вважає Олексій Давиденко.
Президент міжнародної асоціації професіоналів похоронної справи Алла Ландар зазначила, що ситуація в сфері ритуальних послуг суперечить закону "Про похоронну справу". За її словами, комунальні служби повинні надавати всі 11 видів послуг, перерахованих у цьому законі, наприклад копання могил, встановлення їх цоколів, перевезення тіла, опускання його в землю і кремацію. Однак переважну більшість таких послуг в Києві забезпечують приватні фірми.
"У штаті спецкомбінату 'Ритуальна служба' не залишилося жодного могильника. Могили копають найняті приватними фірмами працівники, які можуть здерти з клієнтів до 2,5 тис. грн", - обурилася пані Ландар. На її думку, позиція Олександра Попова у питанні реорганізації сфери ритуальних послуг повинна бути "дуже жорсткою".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас