Міністри фінансів ЄС виключили негайну допомогу Португалії та Іспанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів ЄС виключили негайну допомогу Португалії та Іспанії

315
Міністри фінансів європейських країн виключили надання негайної допомоги Португалії та Іспанії, а також розширення кризового фонду, обсяг якого в даний час становить 750 млрд євро, повідомляє агентство Bloomberg.
Вони розраховують на те, що викуп облігацій Європейським центральним банком (ЄЦБ) заспокоїть фінансові ринки, схвильовані борговою кризою.
ЄЦБ повідомив, що істотно збільшив викуп облігацій минулого тижня. Обсяг куплених ним паперів склав 1,965 млрд євро - це максимум за 22 тижні. Між тим, показник не включив у себе істотну частину угод з облігаціями, укладених у період з 1 по 3 грудня, розрахунки за якими ще не були завершені.
"Ми впевнені, що європейські лідери все-таки приймуть якісь заходи в кінцевому підсумку, - відзначає аналітик Societe Generale SA у Лондоні Міхала Маркуссен. - У нинішніх умовах кращої лінією захисту є дії ЄЦБ".
За підсумками зустрічі, що завершилася у вівторок у Брюсселі, міністри фінансів країн єврозони висловили впевненість у тому, що Іспанія і Португалія зможуть успішно скоротити свої бюджетні дефіцити, і нинішній обсяг фонду екстреної допомоги достатній для того, щоб підтримати ці країни у разі необхідності.
Між тим, за даними португальської газети Publico, міністр фінансів Португалії Фернандо Тейшейра душ Сантуш зіткнувся з потужним тиском, країну закликали вдатися до допомоги ЄС.
"Будь-хто, роблячи ставки на крах євро, просто втрачає свої гроші, - заявив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле за підсумками зустрічі. - Ми не повинні змушувати ринки нервувати ще більше. Замість цього, нам необхідно, щоб інвестори більш реалістично поглянули на ситуацію".
Котирування облігацій європейських країн знизилися у вівторок на тлі припливу коштів інвесторів в акції. Спред прибутковості десятирічних португальських паперів щодо німецьких бондів з аналогічним терміном обігу 7 грудня становив 308 базисних пунктів (б.п.), іспанських - 230 б.п., італійських - 162 б.п.
Прогноз зростання економіки єврозони на 1,7% в 2010 році, в тому числі за рахунок німецької економіки (3,7%) показує, що "все не так погано, як могло б здатися", заявив комісар ЄС з питань економічної і валютної політики Оллі Рен.
"Є певна двоякість і навіть протиріччя між ситуацією в реальній економіці і її сприйняттям фінансовими ринками", - зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас