"Ъ": Віктор Янукович робить з Василя Цушка голову АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Янукович робить з Василя Цушка голову АМКУ

586
Антимонопольний комітет (АМКУ) очолить нинішній міністр економіки Василь Цушко. Таке рішення ухвалив президент Віктор Янукович, який вже вніс відповідне подання до Верховної ради. Олексій Костусєв, який керував комітетом з 2001 року (крім 2008-2009 років), 31 жовтня переміг на виборах мера Одеси і вирішив залишити держслужбу. У парламенті вже зареєстровано проект постанови про його звільнення.
"Пропозиція кандидатури Василя Цушка на посаду глави АМКУ - це політика президента з переміщення кадрів та пошуку оптимальної конструкції урядової команди", - відзначив глава підкомітету Верховної ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков.
"Президент реалізував своє конституційне право, вирішивши посилити Антимонопольний комітет. Я впевнений, що подання буде підтримано парламентом", - запевнив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
За 9 місяців роботи на посаді міністра економіки (з моменту формування уряду Миколи Азарова 11 березня) Цушко добився прийняття нової редакції закону про закупівлі за державні кошти. Закон дозволив Мінекономіки регулювати сферу спільно з АМКУ. У зв'язку з цим Цушко вже змінив всіх чиновників, які займаються держзакупівлями в міністерстві. Серед його досягнень можна відзначити завершення переговорів про створення зони вільної торгівлі з країнами ЄАВТ (Ісландією, Норвегією, Швейцарією і Ліхтенштейном), хоча аналогічні переговори з Євросоюзом поки далекі від фіналу. Нещодавно міністерство фігурувало в корупційному скандалі - в рамках розслідування кримінальної справи про вимагання була заарештована голова Держцінінспекції Тетяна Рудь.
Експерти розходяться в оцінках результатів роботи Василя Цушка в міністерстві. "Враховуючи, що Мінекономіки давно перетворилося на придаток Мінфіну і не відіграє самостійної ролі, оцінювати ефективність міністра дуже складно", - говорить екс-міністр економіки Сергій Терьохін.
"Ймовірно, Мінекономіки, де від керівника потрібно стратегічне мислення, виявилося не кращим місцем для Василя Цушка. З іншого боку, на посаді голови АМКУ він буде займатися обліком і контролем і може бути більш успішним", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "У АМКУ набагато вищий рівень повноважень і, отже, більше відповідальності. Тому його голова повинен не тільки добре знати ринок, але і бути дуже кваліфікованим юристом", - відзначило джерело, близьке до Кабміну.
Василь Цушко став міністром економіки за квотою Компартії, яка входить до парламентської більшості разом з Партією регіонів. Згідно з Конституцією, зміна міністрів належить до повноважень президента, але вчора на сайті глави держави указ про звільнення Цушка не з'явився. Примітно, що комуністи не впевнені в тому, що пост міністра залишиться їхньою квотою. "Що нам дало перебування Василя Цушка в Мінекономіки, крім того, що міністерство як частина блоку Сергія Тігіпка виконувало всі вимоги МВФ? Тепер президент вважає за краще проводити всі призначення самостійно, не прислухаючись до нашої думки", - сказав народний депутат Леонід Грач (Компартія). Серед найбільш ймовірних кандидатів на пост міністра економіки джерела називають екс-голову Державної податкової адміністрації Сергія Буряка і віце-прем'єра з економічних питань Сергія Тігіпка, який міг би суміщати дві посади. Чечетов прогнозує призначення нового міністра економіки лише в наступному році.
"Спершу необхідно вивчити, які повноваження залишаться у Мінекономіки після адміністративної реформи, і вже виходячи з цього визначати, який міністр необхідний", - пояснив він. Вчора ж голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив журналістам, що адміністративна реформа призведе до суміщення профільними віце-прем'єрами посад міністрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас