Експерти: Створення двох СП "Газпрому" та "Нафтогазу" не вирішить проблем енергобалансу України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Створення двох СП "Газпрому" та "Нафтогазу" не вирішить проблем енергобалансу України

Енергетика
113
Створення спільних підприємств між ВАТ "Газпром" (РФ) і Національною акціонерною компанією (НАК) "Нафтогаз України" із видобутку вугільного метану та освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря не вирішить проблем енергобалансу України.
Таку думку висловили російські експерти, які взяли участь у конференції "Енергетичні проблеми Європи і питання російсько-української співпраці" у Києві у вівторок.
"Ті об'єми, які добуватимуться, принциповим чином проблеми українського енергобалансу не вирішать. Тому я б, швидше, розглядаю їх як пробні заходи в рамках підготовки до набагато масштабнішої і найскладнішої операції зі створення великого СП між "Газпромом" і "Нафтогазом", - сказала директор Центру вивчення світових енергетичних ринків Інституту енергетичних досліджень Російської академії наук Тетяна Митрова.
На її думку, в українсько-російських відносинах повинна застосовуватися тактика "малих кроків".
"Більш вигідною була б тактика малих кроків: домовилися про метан вугільних пластів, домовилися про Паллас, далі стали домовлятися по Астраханському родовищу, далі стали домовлятися про присутність в третіх країнах, поступово переконуючись у можливості успішної роботи, ефективності цієї роботи і її вигідності", - додала експерт.
У свою чергу президент Інституту енергетики і фінансів (РФ) Леонід Григорьєв також сказав, що невеликі спільні проекти підуть на користь Україні, але кардинально ситуацію не змінять.
"Я не думаю, що повністю зміниться вся ситуація через видобуток спільним підприємством вугільного метану. Проте, якщо з часом добуватиметься декілька мільярдів кубометрів, адже це буде непогано", - резюмував він.
Як повідомлялося, "Газпром" 1 грудня заявив про досягнуту на зустрічі з міністром палива і енергетики України Юрієм Бойком домовленість створити два спільних підприємства з НАК "Нафтогаз України": із видобутку вугільного метану і освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря.
У свою чергу, Мінпаленерго України підтвердило, що питання створення таких СП обговорювалося, проте це питання ще треба формалізувати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас