Із початку року обсяг банківської проблемної заборгованості склав 14 млрд. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із початку року обсяг банківської проблемної заборгованості склав 14 млрд. грн.

Кредит&Депозит
737
За 2011 р. банкам доведеться знизити рівень резервування із проблемних кредитів до 20% кредитного портфеля. Така норма побічно міститься у прийнятому недавно Податковому кодексі. Зараз банкам дозволено відносити на валові витрати резерви, сформовані на рівні 40% портфеля. Із 2011 р. - 30%, а з 2012 р. - лише 20%.
Вже зараз 16 банків з першої і другої груп (всього входить 37 банків) сформували резерви на більш ніж 20% свого кредитного портфеля (не рахуючи рекапіталізовані банки і банк Надра ). Це означає, що цим фінструктурам хочеш не хочеш доведеться скорочувати рівень резервів наступного року, тоді як більшість банків лише цього року почали розкривати проблемку і формувати під неї резерви.
Списання боргів доки не передбачається, хоча формальне списання можливе. Податкова ще не дала конкретних методичних пояснень із цього приводу. Тому основними інструментами скорочення резервів для банків стануть продаж проблемної заборгованості колекторним і факторинговим компаніям плюс збільшення обсягів кредитування.
За словами учасників ринку із роботи із проблемною заборгованістю, впродовж всього 2010 р. банки України досить активно позбавлялись від безнадійних кредитів. Особливо активно це відбувалось в останньому кварталі цього року, причому продавали проблемку переважно банки з іноземним капіталом.
За оцінками першого заступника директора "Європейського агентства із повернення боргів" Валентина Ільчука з початку року на відкритих торгах було продано кредитів на загальну суму 10 млрд. грн. (або близько 10% резервів, сформованих на початок 2010 р.). На закритих - ще близько 4 млрд., причому під час таких торгів заборгованість в основному передавалася банками з іноземним капіталом дочірнім структурам своїх зарубіжних "мам". За даними фахівців, такі продажі здійснюються не за ринковими цінами і є нічим іншим, як технічним переведенням активів із балансу однієї компанії на баланс іншої.
Найчастіше банки продають безнадійні кредити, видані фізособам, причому найактивніше продаються беззаставні позики (кредити на покупку товарів готівкою і прострочення із кредитних карт). На такі кредити припадає від 85% до 90% загальної кількості продажів. А ось продажів автомобільних кредитів доки мало, не говорячи вже про корпоративні кредити (продаж останніх - одиничні випадки).
Втім, у сегменті іпотечних кредитів все ж почалися переміщення. За оцінками колекторів, іпотечні позики на сьогодні складають близько 10% від загальної кількості продажів кредитів.
Ціни на проблемні активи, як і раніше, досить низькі. Дисконт складає від 75% до 90% суми кредитного портфеля, а в деяких випадках досягають 99% номіналу. Втім, бажаючих продати кредитні портфелі все одно досить багато, говорять колектори. Інша розмова, що далеко не завжди сторонам удається домовитися.
Ініціаторами операцій з продажу проблемки завжди виступають комерційні банки, проте переговори із цього приводу ведуться, за словами колекторів, досить тривалий час і, як правило, у декілька етапів. "Переговори тривають довго, особливо, якщо в банку є зайва ліквідність (а така в останніх півроку була практично у всіх банків). На тлі того, що є ресурси, ми маємо довгий процес переговорів", - коментує директор фінансової компанії "Центр факторингових послуг" Павло Ружицький. В цілому ж українські банки доки розраховують на те, що зможуть самостійно "вичавити" зі своїх безнадійних боргів максимум коштів, а тому все ще прагнуть вирішити проблеми без сторонньої допомоги.
"Щодо проблемної заборгованості сьогодні наш банк діє у двох напрямах: активна робота із заставами, у тому числі їх реалізація, та інтенсивне збільшення кредитного портфеля", - говорить голова правління банку "Форум Commerzbank Group" Ярослав Колесник. За його словами, у 2011 р. банк продовжить роботу в цьому ж напрямі, втім, не виключаються продажі боргів. Колісник розраховує зменшити об'єм резервів під проблемні активи із нинішніх 20% до 10% наступного року. "Найбільш прийнятний метод (роботи із проблемною заборгованістю) - перегляд умов кредитного договору, який дає банку і клієнтові шанс на відновлення нормальної діяльності", - говорить в.о. керівника управління роздрібного кредитування "Піреус Банку" Наталя Качмар. Не дивлячись на те, що банк співпрацює із колекторними компаніями, основну роботу із проблемною заборгованістю працівники банку проводять власними силами. Наступного року "Піреус Банк" в Україні планує активно збільшувати свій кредитний портфель, що, природно, призведе до зниження рівня прострочення (принаймні в короткостроковій перспективі).
"Эрсте Банк" також вважає за краще самостійно працювати із проблемною заборгованістю і доки тримати такі кредити на власному балансі. "По-перше, для нас важливі відносини із нашими клієнтами, і ми намагаємося знаходити компроміси із клієнтами навіть в ситуації погіршення їх фінансового стану. По-друге, ми не працювали на ринку беззаставного кредитування, і більшість наших роздрібних кредитів гарантовані заставами (нерухомість або автомобілі)",- пояснює свою політику голова правління АТ "Ерсте Банку" Павло Цетковський. У такій ситуації, за його словами, банку невигідно співпрацювати з колекторами і продавати їм кредити за нинішніми, низькими цінами.
"Нам удалося стабілізувати кредитний портфель, відповідно, самостійна робота із проблемними кредитами довела свою ефективність", - радіє успіхам Цетковський. Наступного року "Ерсте Банк" продовжить працювати із заборгованістю аналогічним чином, не знижуючи при цьому резерви в абсолютному значенні. Втім,у банку чекають, що формування резервів зменшиться на 30% в порівнянні з нинішнім роком.
"Якщо у 2010 р. на ринок виводили беззаставні кредити, то в майбутньому продаватимуть також забезпечені майном", - прогнозує генеральний директор факторингової компанії CredEx Зоряна Цебровська. Вона вважає, що більшість банків вийдуть на ринок з продажем своїх проблемних активів, проте як швидко це станеться - залежить від банків першої групи. "Якщо на ринок вийдуть топ-10 банків України, то за ними підтягнуться й інші фінустанови", - говорить вона.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас