Мистецтво на паях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мистецтво на паях

Фондовий ринок
379
Керуючі компанії шукають нові ідеї, які після кризи могли б залучити заможних інвесторів. Із серпня зареєстровано вже шість закритих ПІФ художніх цінностей.
Спеціалізовані арт-фонди, що інвестують у твори мистецтва, з'явилися нещодавно. Перший з них, Fine Art Fund, почав працювати у Лондоні в липні 2004 р.
У цьому році такий інструмент з'явився у Росії. З 1 січня наказом ФСФР узаконені закриті ПІФи художніх цінностей. У їх активи крім грошових коштів можуть входити живопис, графіка, скульптура, фото-і кіноархіви, книги, музичні інструменти і навіть старовинні монети та марки. Доходи пайовиків формуються за рахунок зростання вартості цих об'єктів, а також їх експонування.
Першою в кінці серпня два таких ПІФ зареєструвала УК "Лідер": "Збори" - для всіх і "Відомості фотоефект" - для кваліфікованих інвесторів. Приблизно через місяць із одного художнього фонду створили УК "Атланта" і "Монетний двір траст". А в кінці листопада ФСФР зареєструвала ще два ПІФи - також під управлінням "Монетний двір траст" і КК "Агана".
Стати пайовиком такого фонду непросто: зазвичай інвестори купують паї ЗПІФ в період формування фонду, а гасять - після його припинення, через 10-15 років. Крім того, вхідний квиток у них, як правило, коштує мільйони рублів.
Рідкісний виняток - фонд "Збори фотоефект", розміщення паїв якого на поточному тижні почала УК "Агана". Він розрахований на широке коло інвесторів, стверджує заступник гендиректора з розвитку "Агани" Владислав Смирнов. Мінімальна сума інвестицій у нього - 500 000 руб. Передбачається, що в його активах помітне місце займуть фотографії. Іншої інформації про включені до фондів активи поки не розголошують.
На думку Смирнова, після кризи в період невизначеності на фінансових ринках альтернативні інвестиції в художні цінності викличуть інтерес потенційних інвесторів - любителів мистецтва.
Щоправда, "Лідеру" спроба сформувати свій фонд, схоже, не вдалася. У вівторок на сайті компанії з'явилося повідомлення про завершення терміну формування ЗПІФ "Збори", протягом якого КК не набрала заплановані 2 млрд руб. Коментувати це представники компанії відмовилися.
"ЗПІФ - зручний інструмент не тільки для інвестицій, але і для "упаковки" особистих активів заможних клієнтів, - нагадує один з учасників ринку. - Він дозволяє, наприклад, уникнути сплати податку на доходи при кожному продажі дорогого предмета мистецтва" .
ПІФи художніх цінностей для широкого кола інвесторів навряд чи увійдуть у моду. "Закрита форма ПІФу незручна для роздрібного продукту, практично немає експертів, здатних скласти адекватний портфель арт-активів, занадто великі витрати на зберігання, страхування, оцінку майна в такому фонді", - перераховує старший аналітик MFO КК "Альфа-капітал" Михайло Лобанов. Згідно з правилами діючих фондів на це може йти 10-20% (!) від вартості чистих активів на рік.
Але експерти впевнені, що посткризовий період сприятливий для входу інвесторів в ринок предметів мистецтва. Він досить впевнено відновлюється після зниження, спровокованого світовою фінансовою кризою, випереджаючи фондовий ринок. Так, індекс аукціонних цін творів мистецтва Mei Moses All Art за три квартали 2010 р. виріс приблизно на 8% проти 6% у S & P 500.
У середині листопада протягом кількох днів на аукціонах Phillips de Pury, Sotheby's і Christie's у Нью-Йорку, де виставлялося сучасне і модерністське мистецтво, було виручено $ 652,3 млн. Були встановлені цінові рекорди із робіт 26 художників. "У багатьох випадках на роботи вартістю більше $ 20 млн Естімейти повернулися на рівень, досягнутий на піку ринку. З початку рецесії пройшло менше двох років, а у нас на сьогоднішніх торгах встановлено 11 рекордів", - говорить Бретт Горві із Christie's.
Кращий варіант участі в арт-ринку, на думку Лобанова, не фонди, а придбання реальних предметів мистецтва першого ешелону, які стабільно дорожчають у середньому на 7-10% щороку. До того ж вони приносять власникам велике естетичне задоволення.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас