Moody's дало негативний прогноз розвитку банківської системи Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's дало негативний прогноз розвитку банківської системи Білорусії

Казна та Політика
240
Міжнародне рейтингове агентство Moody's дало негативний прогноз розвитку банківської системи Білорусії. Фінансування держпроектів і видача "проблемних" кредитів створюють великі ризики негативно відображаються на стабільності фінсистеми країни, вважають експерти агентства, чию думку з посиланням на інформагентство "Бєлапан" наиводить ІА REGNUM.
Агентство Moody's є одним із ключових оцінювачів банківської системи Білорусії. Його експерти аналізують ситуацію в шести великих фінансово-кредитних установах країни, які в сукупності займають понад 70% білоруського банківського ринку.
Висновки рейтингового агентства прокоментував молодший віце-президент - аналітик Moody's Максим Богдашкін: "Прогноз розвитку банківської системи залишається "негативним", тому що операційне середовище для роботи фінансових інститутів у Білорусії як і раніше складні. Ми бачимо серйозні ризики в макроекономічній сфері й вважаємо, що вони можуть призвести до погіршення якості кредитних портфелів банків, зниженню ліквідності банківського сектора".
"Ситуація в економіці країни буде визначати стан банківської сфери. Білорусії треба буде розв'язати низку серйозних проблем, пов'язаних з покриттям дефіциту бюджету, негативного сальдо торговельного балансу. Від рішення цих проблем буде залежати здатність держави надавати ресурсну підтримку банкам", - відзначив Богдашкін.
"У випадку погіршення ситуації в макроекономіці здатність держави надавати ресурсну підтримку банкам буде обмежена. Відповідно, це, з одного боку, може призвести до уповільнення темпів кредитування, а з іншого боку - до погіршення ситуації в реальному секторі економіки", - вважає аналітик.
В Moody's викликає тривогу кількість проблемних активів у банківській системі Білорусії. За даними офіційної статистики, частка проблемних активів у банківській системі становила на 1 жовтня 4%. Однак аналітики агентства дають набагато більш тверду оцінку. Богдашкін підкреслив: "Рівень проблемних активів у білоруських банках вище тих даних, які відбиті в їх офіційних звітах. За нашими оцінками, 10-15% активів у банківській системі Білорусії є проблемними".
"Багато великих підприємств підтримуються державою, завдяки чому вони продовжують виконувати свої зобов'язання перед банками. Однак державі стає усе складніше підтримувати неефективні підприємства. Ми вважаємо, що рано або пізно в таких підприємств виникнуть складності з обслуговуванням своїх фінансових зобов'язань перед банками", - вказує експерт Moody's, пояснюючи причину розбіжностей в оцінці проблемних активів.
"Загальний рівень втрат буде нижче, ніж розмір проблемних активів. За наших прогнозами, з 15% "поганих" боргів 11% принесуть банкам втрати", - прогнозує Moody's. Богдашкін відзначає пов'язані з реалізацією заставного майна складності, які підвищують ризики втрат з проблемних активів: "По-перше, у Білорусії складно накласти стягнення на майно державних компаній. По-друге, ринок заставного майна відсутній. Це збільшує розмір втрат, які несуть банки у випадках, коли активи стають проблемними".
"Бєлапан" посилається на дані Нацбанку Білорусії, з яких видно, що однієї з головних причин виникнення проблемних активів у банківській системі країни є обслуговування держпрограм. Так, у підготовленій восени цього року аналітичній записці Нацбанку повідомляється: "Основною проблемою банків, залучених до системи фінансування державних програм, залишається змушене недотримання принципів безпечного функціонування внаслідок надання кредитних ресурсів фінансово нестійким позичальникам із прийняттям на себе відповідних ризиків".
У підсумку виходить, що під тиском органів держуправліня білоруські банки видають кредити навіть тоді, коли цього робити не варто. Тому прогноз рейтингового агентства Moody's, що пророкує білоруським банкам великі втрати, цілком обґрунтований, вважають оглядачі білоруського інформагентства.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас