Ринок наздогнав "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок наздогнав "Газпром"

Енергетика
148
Вперше за останні півтора роки спотові ціни на природний газ на біржах Європи перевищили показники із довгострокових контрактів "Газпрому" - $327 за тисячу кубометрів. Експерти пояснюють зростання цін зниженням температури і снігопадами в Європі. Для споживачів, що добилися в кризу від "Газпрому" прив'язки цін до споту, газ в результаті почне дорожчати. Якщо це станеться, на зниження цін не зможе розраховувати і Україна.
Спотові ціни на газ в Європі в перший день зими підскочили більш ніж на 10% і тепер на всіх торговельних майданчиках перевищують ціну поточних контрактів "Газпрому" - $327 за тисячу кубометрів для IV кварталу. Наприклад, на голландській TTF, за даними Bloomberg, природний газ коштував $331 за тисячу кубометрів. На майданчику Центрально-європейського газового хаба CEGH в Баумгартені газ з постачанням в четвер продавався по $336 за тисячу кубометрів, тоді як ще нещодавно - по $305, підтверджує "Інтерфакс". В середу на торгах на французькому майданчику PEG Nord торги завершилися на рівні $344 за тисячу кубометрів.
Газ на європейських біржах почав продаватися дорожче, ніж ціна, вказана в довгострокових контрактах "Газпрому", вперше з II кварталу 2008 року, тобто з початку кризи, відзначає глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкин. Холоди і снігопади, які обрушилися на Європу півтора тижні тому, привели до зростання вжитку газу і біржових котирувань - за останні два тижні ціни виросли з $260-273 до $300, а на цьому тижні вони перевищили $330 за тисячу кубометрів. "Ціни перевищили рівень контрактів 'Газпрому', їх зростання складає 10% на тиждень", - відзначає Михайло Корчемкін.
"Достатньо поглянути на погоду в Європі: рясні снігопади. Упевнені, що вжиток газу в Європі зростатиме", - пояснив вчора міністр енергетики РФ Сергій Шматко. У січні-вересні "Газпром" збільшив експорт газу на 0,8%, до 144,4 млрд кубометрів. За розрахунками компанії, зниження температури на 1°С призводить до додаткових 30 млрд кубометрам вжитку за зиму.
Аналітик "Брокеркредитсервіса" Максим Шєін зазначає, що найбільші європейські споживачі "Газпрому" - французька GDF Suez, німецька E.On та італійська ENI - в кризу добилися включення спотової складової в цінову формулу, і зараз для них газ подорожчає. На думку аналітика, високі ціни на газ зберігатимуться до підвищення температури, тенденція може продовжитися декілька тижнів, поліпшивши показники "Газпрому" за рік. Але у "Газпромі" розраховують, що тенденція збережеться до кінця зими.
В цій ситуації добитися зниження цін на газ від РФ для України практично нереально, говорить член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима. "'Газпром' прагнутиме підвищити ціни, і Україні нічого протиставити. Замість цього нам потрібно займатися диверсифікацією постачань: створити ЗПГ-термінал і збільшити видобуток сланцевого газу", - упевнений депутат. Прем'єр Микола Азаров неодноразово говорив, що добивається перегляду формули ціни на газ. Черговий раунд переговорів з РФ повинен відбутися до кінця року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас