За дефолти країн ЄС будуть відповідати кредитори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За дефолти країн ЄС будуть відповідати кредитори

Казна та Політика
171
Міністри фінансів країн Європейського союзу погодили новий механізм термінової фінансової підтримки країн ЄС, які опинилися на межі дефолту, який в 2013 р. прийде на заміну нинішньому загальноєвропейському фонду допомоги European Financial Stability Facility. Нова схема передбачає створення спеціального фонду, за рахунок якого можуть фінансуватися операції порятунку країн від дефолту, а також механізм реструктуризації боргових зобов'язань країн, в межах якого інвестори-кредитори держав вперше будуть нести свою частку фінансових втрат.
На сьогодні підтримка країн, які переживають боргову кризу, надається з Європейського стабілізаційного фонду (European Financial Stability Facility, EFSF) обсягом EUR750 млрд. Першою країною, яка отримала міжнародну допомогу, стала Греція, якій виділили EUR110 млрд. У неділю Ірландія погодили умови отримання фінансової допомоги на EUR85 млрд. Серед можливих отримувачів фінансової допомоги з боку ЄС і МВФ називаються також Іспанія та Португалія.
Основна особливість нової системи порятунку країн ЄС, яка набирає чинності в 2013 р., складається в покладанні відповідальності на власників держоблігацій за можливу реструктуризацію боргу. Таким чином, інвестори вперше будуть нести свою частку фінансових втрат у випадку повторення боргової кризи, щоб порятунок економічно уразливих країн не лягало тільки на платників податків. Це було пропозицією Німеччини, яка наполягає на тому, що власники облігацій у майбутньому повинні автоматично зазнавати збитків в межах будь-якого плану порятунку країн ЄС.
Проти автоматичних фінансових втрат приватного сектора у випадку дефолту країн єврозони виступила Франція. Відповідно до позиції Франції, автоматичний характер механізму надасть можливості для спекуляцій, дестабілізує ринки й підвищить вартість запозичень для "периферійних" країн єврозони, які й без того перебувають у складному фінансовому становищі. Італія також виступає проти відповідальності інвесторів, побоюючись того, що це призведе до скорочення ліквідності на ринку облігацій. Голова Єврогрупи (ради міністрів фінансів єврозони), прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер також виступив проти пропозиції Німеччини.
Тоді як Німеччина наполягає на списанні частини боргу з держоблігацій, якими володіють кредитори, то Франція вважає, що участь приватного сектора в реструктуризації може бути оформлене в різних формах, наприклад, за рахунок продовження терміну погашення держоблігацій. Франція пропонує надати країнам-боржникам можливість врегулювання питань щодо держоблігацій шляхом переоформлення заборгованості або перенесення терміну платежів, а також отримання фінансової підтримки з боку єврозони до того, як виникне необхідність почати більш серйозну реструктуризацію боргу.
У спробі подолати розбіжності міністри фінансів ЄС домовилися, що участь приватного сектора в реструктуризації може бути оформлена у вигляді спеціального застереження при випуску нових держоблігацій, яка б дозволила спростити досягнення домовленості із кредиторами щодо змін терміну погашення паперів або їх номінальної вартості. Передбачається, що умови розміщення нових держпаперів європейських країн будуть містити положення, що дозволяють якщо буде потреба гарантовано досягати угоди із кредиторами щодо нових термінів погашення і вартості облігацій. Умови реструктуризації будуть обговорюватися в кожному конкретному випадку між країною-боржником і групою кредиторів. Застереження, які будуть прописані в новій схемі, дозволять і кредиторам, і боржникам легко змінювати умови погашення.
Президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше повідомив Європарламент, що угода, досягнута міністрами фінансів, пом'якшила вимогу Німеччини про те, що власники облігацій повинні автоматично зазнавати збитків у рамках будь-якого плану порятунку в майбутньому. Міністри домовилися, що ЄС буде вимагати від кредиторів приватного сектора зазнавати збитків лише в тому випадку, якщо проблемна країна одноголосно визнається неспроможною. За словами Тріше, він вважає платоспроможними і Грецію, і Ірландію, які отримали допомогу цього року.
Аналітики вважають, що рішення про покладання відповідальності на приватних власників цінних паперів країн ЄС може призвести до значного росту ставок за державними облігаціями країн із зони ризику.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас