Кодекс в честі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кодекс в честі

Казна та Політика
2100
Спірний Податковий кодекс, який викликав масові акції протесту підприємців, учора був прийнятий Верховною радою з урахуванням всіх зауважень президента Віктора Януковича. У новій редакції значно скорочені повноваження податкових органів і відновлені права бізнесу. Глава держави також наполіг на тому, щоб спрощена система оподаткування залишилася незмінною, але за умови її подальшого реформування. Проте експерти вважають, що кодекс ще далекий від ідеалу.
Перш ніж подати до Верховної Ради зауваження до ветованого 30 листопада Податкового кодексу, президент Віктор Янукович вночі відразу ж після прильоту з Казахстану знову зібрав в аеропорту "Бориспіль" членів економічного блоку уряду.
Нагадаємо, рішення про застосування права вето до документа Янукович також прийняв в аеропорту. Про подробиці зустрічі з членами Кабміну нічого не було відомо, але вже після перерви у вчорашньому засіданні парламенту депутати почали говорити про розгляд президентських поправок до кінця дня. Після 15.00 пропозиції глави держави були оприлюднені на сайті адміністрації президента. До того часу профільний парламентський комітет з питань податкової та митної політики встиг їх вивчити, підтримати і рекомендувати депутатам до ухвалення.
У Раді документ оперативно представила перший заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова. І всього за кілька хвилин депутати схвалили пропозицію спікера Володимира Литвина проголосувати за поправки в пакеті, а не постатейно, і прийняли їх в цілому 272 голосами. Документ підтримали 178 депутатів фракції Партії регіонів, 26 - Компартії, 20 - блоку Литвина, 18 - "Нашої України-Народної самооборони", 6 - "БЮТ-Батьківщина", 24 - позафракційні.
Президент підготував 12 пунктів зауважень, зазначивши, що прийнятий 18 листопада Податковий кодекс "несе істотні ризики". Після того як президентські поправки були враховані в документі, як показує його аналіз, значно скоротилися повноваження податкових органів та розширилися права платників.
У першу чергу було ліквідовано принцип презумпції винності при процедурі адміністративного оскарження рішень Державної податкової адміністрації. Тепер доводити правомірність дій повинні податківці, а не платники. Крім того, податкова адміністрація буде зобов'язана надавати платнику копії наказів про рішення почати документальну або фактичну перевірку.
У первинному варіанті дії податківців обмежувалися лише усним розпорядженням керівництва, що не давало можливості бізнесу оскаржити результати перевірки. Податкова отримала право накладати арешт на майно платника лише на 96 годин. Раніше вона могла в судовому порядку домагатися необмеженого терміну арешту. І нарешті, податкова застава тепер має дорівнювати сумі заборгованості, а не подвійній її сумі, як у попередньому варіанті кодексу.
Бізнес у свою чергу звільнений від зобов'язань давати пояснення з питань оподаткування, вести облік за тимчасовим і постійним податковими різницями, враховувати у валових витратах витрати на придбання у нерезидентів консалтингових, маркетингових послуг, реклами, а також на сплату роялті. Крім того, президент наполіг на зниженні ставки рентної плати за газ, видобутий в Україні (спочатку було передбачено 40-відсоткове зростання ставок, що, на думку Януковича, призвело б до скорочення власного видобутку газу і збільшення споживання імпортного). Глава держави також зажадав повернутися до системи спрощеного оподаткування, що діяла з 1998 року. Але, за словами Ірини Акімової, уряду спільно з бізнесом доручено протягом двох місяців розробити новий законопроект про єдиний податок з урахуванням ліквідації всіх податкових дірок.
Представники опозиції вчора обурювалися тим, що перед голосуванням не було можливості обговорити поправки президента. Згідно з пунктом регламенту Ради, який процитував депутат Сергій Сас ("БЮТ-Батьківщина"), подібні зміни повинні прийматися не раніше ніж через три дні після їх надходження до парламенту. "Я вважаю, що немає радикальних змін в адмініструванні податків в нашій країні, в розподілі бюджету і в боротьбі з корупцією. Це глобальна робота, і вона ще попереду", - обурювалася його колега по фракції Наталія Королевська.
"Рішення президента спрямоване скоріше на зниження соціального напруження", - вважає директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик. Але в цілому сам документ не вирішує існуючих економічних проблем і не буде сприяти виведенню української економіки з тіні, відзначає старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський. "Схема відшкодування ПДВ залишилася без змін, і вона як і раніше прикриває корупційні інтереси", - додає він. У кодексі також збереглися норми про введення низки критеріїв для отримання автоматичного відшкодування податку, реєстру податкових накладних, без надання яких сформувати податковий кредит буде неможливо, а також податкових преференцій деяким галузям.
На думку аналітиків, надалі спрощена система буде реформована, а пізніше скасована. "Про це серед іншого свідчить той факт, що підприємці не зможуть включати до валових витрат операції з компаніями, що перебувають на єдиному податку. Це звузить можливості малого і середнього бізнесу", - відзначає Рудик.
Дубровський додає, що система сплати єдиного податку потребує змін, оскільки має "серйозні проблеми по частині мінімізації та зловживань". Втім єдиної думки учасників акцій протесту проти прийняття кодексу немає. Голова профспілки таксистів Василь Попик заявив: "Я не можу говорити за всіх і не знаю, чи розійдеться Майдан. Але Майдан свого добився!" Тим часом інші учасники заявляють, що їх задовольнить лише повне скасування кодексу.
Наталія Непряхіна, Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас