Новорічних квитків на поїзди немає. І не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічних квитків на поїзди немає. І не буде

Казна та Політика
907
Проблема доступності залізничних квитків на передноворічні дати актуалізується рівно на 45 днів до початку продажів. Інколи складається враження, що вони розпродані задовго до дня "Х", в який згідно із законом починається реалізація. Втім, як повідомило "Коментарям" джерело в "Укрзалізниці", нічого незвичайного в нинішньому році не відбувається.
За станом на 29 листопада ситуація з наявністю квитків із відправленням з Києва виглядає таким чином: на найбільш затребуваному західному напрямі (Львів, Івано-Франківськ, Ужгород), найскладніше купити квитки лише на 29 і 30 грудня. Так на 29 грудня із 6382 місць вже продано 5226 або 81%. Найвищий попит на Івано-Франківськ: на 29 грудня вже продані всі 1278 місць. На 30 грудня в ці міста з 8432 місць продано 7025 або 83%. Лідирує також Івано-Франківськ: продано 91% із 2310 місць.
Цікава динаміка продажів на цей напрям. На дні католицького різдва в цілому викуплено трохи менше половини місць. У перший тиждень нового року піковим є лише 2 січня - 64% місць вже викуплено. При цьому на три передноворічних і три післяноворічні дні за рахунок додаткових поїздів кількість місць збільшена приблизно на 70%. На критичні дні очікується призначення додаткових поїздів.
На інших напрямах особливих проблем на сьогодні немає. Так на піковий день 30 грудня до Донецька з Києва продано 85% квитків. Хоча на 31 грудня всього 4%, а саме 82 з 2188. На кримський напрям на 30 грудня продано 63%, на одеський - 49%, на дніпропетровський - 54%.
Докладну інформацію із продажів по категоріях місць отримати складно. В той же час джерело в "Укрзалізниці" повідомило редакції, що найбільший попит мають купейні квитки на фірмові потяги: вони практично всі розкуплені на ці дати. Пасажири віддають перевагу комфорту за адекватною ціною, а не захмарним цінам СВ. Задовольнити ж повністю попит в купейному сегменті, якісних фірмових поїздів вже фізично неможливо. Навіть не у передноворічні дні.
Ця тенденція пояснює головну причину дефіциту квитків. Залізниці України при парку в 6,5 тис. пасажирських вагонів, як мінімум половину повинні списати, оскільки їх нормативний термін експлуатації перевищує 28 років. Закупівлі нових вагонів протягом декількох останніх років можна вважати штучними. А в цілому за роки незалежності було списано більше 3 тис. вагонів. Із врахуванням вже списаних вагонів (більше 3 тис. за всі роки незалежності) залізницям України треба терміново десь купити не менше 5 тис. нових вагонів. Аби реалізувати цей план, досить знайти близько $5 млрд. і змусити всі вагонобудівні заводи СНД п'ять років будувати пасажирські вагони лише для України.
Другою проблемою є саме бажання співгромадян виїжджати 29 або 30 грудня. Дефіцит на ці дати прогнозований, і дає можливість заздалегідь підготуватися і непогано заробити спекулянтам. В "Укрзалізниці" давно обговорюється ідея підвищувати тарифи на пікові дати і знижувати на дні, що мало затребувані. Але неповоротка держсистема затвердження тарифів не дає такої можливості. Хоча такий принцип тарифоутворення не реалізується, напевно, лише у нас. В інших країнах це дає можливість згладжувати так звані пікові "горби". Але заробляють на цьому доки лише спекулянти. Якщо передбачити, що з 50 тис. місць в поїздах, що вирушають із Києва у найбільш затребувані міста 29-30 грудня, хоч би 5% буде куплено "з рук", то доходи спекулянтів на Київському вокзалі за ці два дні можна оцінити в 1-1,5 млн. грн.
Є ще один нюанс. Якщо навіть уявити, що всім бажаючим, наприклад, на Західну Україну нададуть місця у вагонах, можливості вітчизняних залізниць не дозволять їх пропустити.
І тут виходить, що автобусні компанії не зможуть заповнити цю нішу на багатьох напрямах. Навіть із залученням "нелегалів" поїздка по наших зимових дорогах до Івано-Франківська або Ужгорода на "бусику" з речами і лижами задоволення сумнівне. Та і для здоров'я небезпечне.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас