Рубіні: Боргова криза може невдовзі перекинутись на Португалію та Іспанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Боргова криза може невдовзі перекинутись на Португалію та Іспанію

Казна та Політика
529
Боргова криза, котра спіткала Грецію та Ірландію, може незабаром перекинутися на Португалію і Іспанію, вважає професор нью-йоркського університету, відомий економіст Нуріель Рубіні, думку якого наводить агентство Bloomberg.
Попри отриману на минулих вихідних Ірландією фінансову підтримку у розмірі 85 млрд євро, інвестори, як і раніше, побоюються, що за нею можуть послідувати й інші країни зони євро. На цьому тлі середня прибутковість із десятирічних держоблігацій Греції, Ірландії, Португалії, Іспанії і Італії досягла рекордного рівня.
"Погіршення фінансової ситуації за рахунок ефекту поширення тепер спостерігається в Португалії, Іспанії і у меншій мірі навіть в таких країнах, як Італія, Бельгія та інших державах єврозони", - сказав Рубіні. Проте, за його словами, ризик другої хвилі кризи в США знизився в порівнянні з оцінками п'ятимісячної давності. Цьому сприяли плани Федрезерва викупити з ринку держоблігації на суму 600 млрд доларів, зазначив економіст.
Між тим він попередив, що світова економіка більш не повинна покладатися на підтримку з боку США. "Світ більше не може розраховувати на те, що США і далі продовжуватимуть витрачати більше за свої можливості, більше своїх доходів, - підкреслив Рубіні. - На жаль, вечірка закінчена".
Торкаючись перспектив економік, що розвиваються, експерт зазначив, що їм необхідно розвивати внутрішній попит і дозволити національним валютам зміцнитися, аби збалансувати світову економіку. Проте, на думку Рубіні, цей процес може розтягнутися на роки. "Є істотна відмінність тим часом, що відбувається в найбільш розвинених економіках, і тим, що відбувається в більшості економік, що розвиваються", - заявив він. Відновлення більшості розвинених економік, включаючи США, Японію і багато країн Європи, проходить по U-подібній траєкторії і має "анемічний" характер, тоді як розвинені економіки відновлюватимуться за V-подібною траєкторією, вважає експерт.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас