"Газпром": "Газпром" та "Нафтогаз" створюють два СП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром": "Газпром" та "Нафтогаз" створюють два СП

Енергетика
605
"Газпром" заявив про досягнуту на зустрічі з міністром палива і енергетики України Юрієм Бойко домовленість створити два спільних підприємства з НАК "Нафтогаз України": із видобутку вугільного метану і освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря.
У свою чергу Мінпаленерго України підтверджує, що питання створення таких СП дійсно обговорювалося на минулій зустрічі в Москві, проте нічого не говорить про досягнуті із цього приводу домовленості.
"Сторони домовилися про створення двох спільних підприємств: по видобутку газу з вугільних пластів на території України і по розробці структури Килима на шельфі Чорного моря", - говориться в повідомленні "Газпрому".
"Сторони, зокрема, обговорили питання створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" із видобутку вугільного метану освоєння структури Палласа на шельфі Чорного моря, а також інші питання стратегічної співпраці на умовах рівноправного партнерства в рамках останніх домовленостей між президентами України і Росії під час зустрічі, яка відбулась у Москві 26 листопада", - зазначається у прес-релізі Мінпаленерго.
"Газпром" лаконічно повідомляє, що Міллер і Бойко продовжили обговорення питань подальшого розвитку стратегічного партнерства "Газпрому" і "Нафтогазу".
Українське міністерство також уточнює, що у зустрічі брав участь глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін.
Агентству "Інтерфакс-Україна" у Мінпаленерго України підтвердили, що розісланий релиз не містить жодних редакторських помилок.
Як повідомлялося, наприкінці квітня російський прем'єр Володимир Путін за підсумками зустрічі із українським колегою Миколою Азаровим запропонував об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз". Як перший крок було запропоновано створити на паритетних умовах спільне підприємство, в яке з українського боку увійшли би активи видобутків і транспортні, а з боку "Газпрому" - родовища аналогічної вартості.
Глава "Газпрому" на початку вересня повідомив, що Україна вже назвала кілька компаній, які могли би провести оцінку газотранспортної системи України і російських газових родовищ.
Українське керівництво неодноразово підкреслювало, що готове до створення СП в газовій сфері лише на рівноправних умовах і не бачить підстав для поспіху в цих питаннях.
Прогнозні ресурси площі Палласа оцінюються в 157 млрд куб. м газу, доступні, - в 75 млрд куб. м. Її площа складає 162 кв. км.
Уряд України на початку січня 2010 року видав "Нафтогазу" без аукціону 30-річну ліцензію на розробку нафтогазової площі Палласа в межах північно-східного шельфу Чорного моря на глибині залягання продуктивних горизонтів від 3 тис. м до 5,2 тис. м.
Що стосується вугільного метану, то в лютому 2009 року Юлія Тимошенко, яка була на той момент прем'єром, заявила, що лише в Донецькому басейні його запаси складають 11,5 трлн куб. м.
Окрім декількох невеликих компаній, що вже займаються розробкою таких родовищ, про свій інтерес до видобутку вугільного метану в Україні і готовність інвестувати в цей сектор вже офіційно заявила російсько-британська ТНК-bp, українська корпорація "Індустріальний союз Донбасу". За даними Мінпаленерго, серед інших претендентів - англо-голландська Shell та американська Chevron.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас