Узбекистан може відключити Таджикистан від газу за борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан може відключити Таджикистан від газу за борги

Енергетика
189
Держпідприємство "Узтрансгаз" може незабаром припинити подачу природного газу до Таджикистану через поточний борг, котрий досяг майже $2 млн, повідомили у середу "Інтерфаксу" у ВАТ "Таджиктрансгаз".
Узбекистан є єдиним постачальником "блакитного палива" до Таджикистану, де власний видобуток газу незначний.
"У теперішній час борг за постачання газу із Узбекистану складає $1,6 млн і продовжує з кожним днем зростати через неплатежі з боку дрібних споживачів", - зазначив представник ВАТ.
За його словами, основні споживачі газу в Таджикистані - алюмінієва компанія Talco і завод "Таджикцемент" - розплачуються за постачання газу вчасно і навіть найчастіше вносять передоплату.
"Узтрансгаз" офіційним листом повідомив нам, що постачання газу можуть бути зведені до нуля протягом першої декади грудня, якщо ми не почнемо виплачувати борги", - сказав представник таджицького ВАТ, 100% акцій якого знаходяться у руках держави.
Подібна ситуація із постачаннями газу складались наприкінці 2008 року, але тоді ВАТ зміг отримати кредит у найбільшого в республіці комерційного банку "Оріенбанк", яким володіє зять президента Таджикистану Емомалі Рахмон.
"Той кредит ми до цих пір повертаємо і у нас немає можливості узяти новий на тих самих умовах, оскільки відсоткові ставки "Оріенбанка досить високі", - сказав представник ВАТ "Таджиктрансгаза".
ВАТ зараз веде переговори із представництвом Світового банку про надання йому пільгового кредиту на $5 млн, які могли б піти на погашення боргу і частково на передоплату газу, що поставлявся.
Таджикистан в даний час отримує від Узбекистану 600 тис. кубометрів газу на добу, з якої 520 тис. кубометрів отримують Talco і "Таджикцемент".
В січні-жовтні 2010 року Таджикистан добув 16,9 млн кубометрів газу, імпортував 132,9 млн кубометрів, хоча наприкінці 2009 року укладав договір на постачання в поточному році 250 млн кубометрів природного газу. Узбекистан продає Таджикистану 1 тис. кубометрів газу за $240.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас