"Нафтогаз" і RUE розрахуються за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" і RUE розрахуються за 5 років

Енергетика
397
"Нафтогаз України" поверне компанії RosUkrEnergo, що належить Дмитру Фірташу і російському "Газпрому", 12,1 мільярдів кубометрів газу. Одночасно RUE поверне "Нафтогазу" борг у розмірі 1,7 мільярдів доларів.
Глава Мінпаливенерго Юрій Бойко пропонував взяти борг RUE в 1,7 мільярдів доларів не грошима, а газом, але за цінами 2008 року, а RUE повернути решту газу, якою компанія зможе розпорядитися на свій розсуд. RUE і "Газпром" відмовилися, в результаті вирішили повернутися до початкового стану: ви нам віддаєте наш газ плюс штраф, ми вам віддаємо ваші гроші, що юридично виглядає цілком логічно. Але при цьому сторони домовилися: газ будуть повертати поступово, не на шкоду газовому балансу України, щоб в опалювальний сезон не залишити країну без тепла.
За скільки років повернуть газ, у Мінпаливенерго не коментують, а лише повідомили, що це відбудеться "поетапно протягом декількох років". У той же час джерело в Міністерстві стверджує: газ віддадуть RUE за 5 років, починаючи з 2011 року. Виходить в середньому по 2,42 млрд куб. м на рік або трохи більше 200 мільйонів кубів на місяць, що, загалом, небагато, близько 10% щомісячних закупівель газу. Причому, за словами джерела, докладний графік ще не погоджено, наприклад, взимку можуть взагалі не давати нічого, а влітку - повернути подвійний об'єм.
"Це не політика, а бізнес, кожну тисячу кубів можна продати вже сьогодні мінімум по 300 доларів, заробивши 4 мільярди доларів, тому "Газпром", як один з господарів RUE, не буде заперечувати проти цього. А Мінпаливенерго підіграло їм. І навіть якщо газ RUE продадуть на нашому внутрішньому ринку, наприклад підприємствам ЖКГ, яке споживає близько 20 мільярдів кубометрів на рік, то ціна буде ринковою, і бюджет втратить 2,8 мільярда доларів", - зазначив член комітету ВР з ПЕК Олександр Гудима (БЮТ ).
"Позитив у тому, що "Нафтогаз" уже найближчим часом отримає 1,7 мільярдів доларів живих грошей, до того ж невідомо, куди піде повернутий RUE газ. Навряд чи "Газпром" дозволить RUE продати цей газ за кордон, конкуренти йому не потрібні. Залишається тільки Україна, а значить, без газу ми не залишимося. Навряд чи ціна буде вищою від тієї, до якою ми беремо газ у Росії", - говорить директор енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас