Попов охолодив Київ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попов охолодив Київ

Енергетика
2867
Вчора проблеми з теплопостачанням та гарячою водою відчули більшість жителів столиці, будинки яких обігріваються від київських теплоелектроцентралей ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, які перебувають в експлуатації АК "Київенерго". Сталося це після того, як УМГ "Київтрансгаз" (НАК "Нафтогаз Україна") знизило тиск газу для ТЕЦ-6 на 46% і на ТЕЦ-5 - на 22,5%.
Через падіння тиску газу працює генеруюча потужність із вироблення електроенергії на ТЕЦ-5 знизилася з 440 до 300 МВт і на ТЕЦ-6 - з 440 до 320 МВт, що автоматично спричинило за собою і зниження обсягів виробленої теплової енергії. Таким чином, температура теплоносія у вигляді води на ТЕЦ-5 знизилася з нормативних 74 градусів, відповідно до вчорашнього температурного графіка, до 48, а на ТЕЦ-6 - до 58 градусів.
Як повідомили в АК "Київенерго", при вчорашніх темпах зниження тиску газу на станціях температура теплоносія буде становити не більше 55 градусів. При цьому, за нормативами, при середньодобовій температурі 5 градусів морозу температура води, що надходить в будинку, повинна становити 88 градусів. Якщо врахувати, що синоптики прогнозують подальше зниження температури повітря до 15 градусів морозу в найближчі дні, не складно зрозуміти, що кияни можуть зіткнутися із помітним зниженням тепла в батареях, а також відсутністю в кранах гарячої води.
Вчорашній інцидент, який традиційно повторюється в київських тепломережах з року в рік і з місяця на місяць, в черговий раз став наслідком багаторічної популістської політики міської ради. Київські депутати продовжують утримувати в столиці найнижчі в Україні тарифи на тепло, вчасно не компенсуючи при цьому енергетикам різницю між фактичною собівартістю гекалоріі тепла і її заниженою ціною.
У результаті в "Київенерго" утворюється заборгованість перед вітчизняними газовиками, які поставляти блакитне паливо в борг не бажають, так як російський "Газпром", на відміну від дев'яностих років, можливості несвоєчасно розраховуватися за газ Україні вже давно не дає.
Втім, як повідомили "і" в АК "Київенерго" на момент написання статті, вчора, за станом на 19.00 вечора була досягнута тристороння домовленість між енергетиками, газовиками та київською міськадміністрацією про підвищення тиску газу і відновлення температури батарей і води у столичних будинках.
"Ми сподіваємося, що кияни відчують це вже до настання ночі, хоча для повного відновлення температури теплоносія до встановленого нормативами рівня нам знадобиться не менше доби", - повідомило "і" джерело в АК "Київенерго". За його словами, керівництво КМДА пообіцяло частково погасити столичній енергопостачальній компанії заборгованість із компенсації різниці в тарифах протягом тижня, у відповідь на що "Київтрансгаз" погодився почати підвищувати тиск газу ТЕЦам, починаючи зі вчорашнього вечора.
Таким чином, існує ймовірність того, що вже сьогодні жителі міста перестануть замерзати в офісних приміщеннях і квартирах.
Тим не менше в "Київенерго" особливого оптимізму з цього приводу не відчувають, заздалегідь попереджаючи, що вчорашній інцидент може повторитися в будь-який час знову, до того моменту, коли на централізованому державному рівні не буде врегульована проблема утворення тарифів на тепло.
"За вчорашні добу ми використали газу на 23 млн. грн., з яких 16 млн. були витрачені на газ, який пішов на виробництво тепла. У морозні дні добова сума грошей, необхідних для закупівлі газу на вироблення тепла, зростає до 20 млн. грн. Напевно, неважко здогадатися, що при подібних обсягах критичний рівень заборгованості здатний здатний в умовах несвоєчасних розрахунків КМДА досить швидко ", - сказало джерело.
В даний час борг "Київенерго" перед "Київтрансгаз" становить близько 1 млрд. грн.
У свою чергу КМДА заборгувала енергетикам 1,1 млрд. грн., а споживачі тепла - 800 млн. грн. Складність ситуації полягає в тому, що "Київенерго" не в змозі впливати ні на своїх боржників за теплову енергію у вигляді ЖЕКів, з яких просто нема чого взяти, ні на міську адміністрацію.
Крім того, як випливає з недавніх заяв глави Київської міськадміністрації Олександра Попова, місто має намір визнати за собою лише 0,5 млрд. грн. боргу із компенсації різниці в тарифах перед "Київенерго" з його загального розміру 1,1 млрд. грн.
Зокрема, пан Попов аргументував свою позицію тим, що Верховна Рада в липні цього року прийняла закон про створення Нацкомісії з регулювання тарифів ЖКГ, відповідно до якої функції встановлення тарифів на тепло переходять від місцевих органів влади до нового регуляторного органу. Отже, КМДА готова визнати за собою тільки ті борги перед енергетиками, що утворилися до серпня цього року.
Однак самої Нацкомісії з регулювання тарифів у ЖКГ в природі поки не існує, як не існує і грошей у державному бюджеті на погашення боргів з компенсацій за тепло, що виникли після серпня. Експерти припускають, що нова Нацкомісія так і не буде створена, а тарифи на тепло, починаючи з наступного року, почне встановлювати діюча Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ).
На думку президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, вся повнота відповідальності за неповні розрахунки за газ і холодні квартири в будинках повністю лежить на місцевій владі, так як у чинному законі про ціноутворення чітко прописано, що різницю між собівартістю і ціною товару повинен відшкодовувати той орган, який ці ціни встановлює.
"Тобто, місцева влада повинна або встановити економічно обґрунтований і достатній тариф, або забезпечити своєчасне відшкодування різниці між тарифом і собівартістю. Кожен повинен відповідати за свої функції, і" Київенерго "в даному випадку відповідає за те, щоб крутилися турбіни" , - сказав Котко.
В даний час тарифи на теплову енергію в Києві в 4 рази нижчі, ніж, наприклад, в Закарпатській області. Однак навряд чи це компенсує пану Попову можливі електоральні втрати внаслідок холодних батарей взимку в тому випадку, якщо нинішній глава КМДА піде балотуватися колись у мери столиці.
Олег Кильницький
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас