Українців чекає випробування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців чекає випробування

Казна та Політика
3362
Кабінет міністрів вніс зміни до положення про контроль якості вакцин. Зокрема, дозволено тестувати вакцини на пацієнтах у разі їх добровільної згоди. В уряді таким чином розраховують забезпечити населення більш якісними і безпечними препаратами. На думку експертів, постанова не істотно не вплине на ринок імунобіопрепаратів в Україні, оскільки у нас в країні так само будуть використовуватись вакцини імпортного виробництва.
Кабінет міністрів прийняв постанову №1072, якою розраховує поліпшити якість вакцин, які застосовуються в Україні. "Постанова приводить норми проведення клінічних та клініко-епідеміологічних досліджень медичних імунобіологічних препаратів в Україні у відповідність з міжнародними стандартами", - пояснили у МОЗ. Документом також дозволяються клінічні дослідження імунобіопрепаратів в лікарнях за добровільною згодою пацієнтів.
Раніше такі препарати могли проходити тільки "польові дослідження", які полягали у вивченні наслідків їх застосування.
Як пояснила директор Центру імунобіологічних препаратів при МОЗ Ганна Моісеєва, більшість вакцин, які застосовуються в Україні, - імпортного виробництва. За її словами, вони будуть тестуватися на пацієнтах тільки у випадку первинної реєстрації в Україні. "Тестування імунобіопрепаратів буде проводитися на українській цільовій групі, якщо воно вже пройшло в країні виробника та доведено його безпеку і ефективність", - додала Моісеєва.
Пропозицію взяти участь у дослідженні вакцин пацієнти будуть отримувати від лікарів у поліклініках разом з інформаційною угодою, де будуть описані ризики й переваги такого співробітництва. "Дослідження повністю страхується міністерством на предмет ризиків. За участь у ньому не передбачено матеріальної компенсації. Переваги для пацієнта - захист від інфекцій, вакцинація проти яких не є обов'язковою, і, щоб її отримати, потрібно заплатити. Щеплення від грипу, наприклад", - розповіла Ганна Моісеєва.
За інформацією МОЗ, постанова Кабінету міністрів не пов'язано із нещасними випадками, які стались в Україні після застосування імпортних вакцин. Нагадаємо, 5 серпня 2009 року після вакцинації проти дифтерії, коклюшу та правця препаратом Pentaxim фірми Sanofi Pasteur померло чотиримісячне немовля в Енергодарі (Запорізька область). 12 серпня 2009 у Волинській області померла п'ятимісячна дитина, також за два дні до смерті вакцинацію препаратом Pentaxim. 17 серпня в Донецьку пройшли двоє дітей трьох і чотирьох місяців.
Регіональний представник Sanofi Pasteur в Україні Олена Бех вважає, що постанова не вплине на ринок імунобіопрепаратів в Україні, оскільки якість вакцин вітчизняного виробництва залишає бажати кращого: "Я не проти українського виробника, але вважаю, що наші споживачі повинні отримувати самі кращі препарати, навіть якщо вони імпортного виробництва ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас