Інтерпол оголосив у розшук засновника WikiLeaks Ассанджа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтерпол оголосив у розшук засновника WikiLeaks Ассанджа

Казна та Політика
942
Засновник сайту WikiLeaks, чиї сенсаційні викриття розбурхали міжнародну громадськість, оголошений в міжнародний розшук організацією Інтерпол, передає РБК із посиланням на ВВС.
Це означає, що всі 188 країн, що входять до Інтерполу, в разі виявлення Ассанджа повинні зробити всі заходи для його арешту на підставі міжнародного ордера.
Раніше ордер на арешт Ассанджа видала прокуратура Швеції. У цій скандинавській країні скандально відомого автора підозрюють у зґвалтуванні, домаганнях і незаконному застосуванні сили відносно жінки.
Сам Ассандж звинувачення заперечує і стверджує, що подібне переслідування є реакцією на публікації його сайту.
В самій Австралії, громадянином якої є Ассандж, в даний час проводиться спеціальне розслідування, покликане встановити, чи порушує місцеве законодавство листопадова публікація сайтом WikiLeaks секретних документів і які заходи слід прийняти відносно засновника сайту.
В даний час місцезнаходження Ассанджа залишається невідомим.
Відзначимо, уряд Еквадору запросив засновника сайту Wikileaks Ассанжа приїхати до цієї південноамериканської країни жити і читати лекції. Заступник міністра закордонних справ Еквадору Кінто Лукас високо оцінив діяльність Дж.Ассанжа і запропонував йому право на проживання в країні без всяких умов.
Свою скандальну серію викриттів сайт WikiLeaks почав із публікації секретних матеріалів, що стосуються військових дій США і їх союзників в Афганістані і Іраку. В результаті до широкої публіки донесли деякі подробиці цих кампаній. Зокрема, в опублікованих матеріалах говорилося про невиправдані жертви серед мирного населення, тортури, які застосовувались до затриманих за підозрою у тероризмі, і про невдалий хід кількох операцій. В кінці листопада сайт розсекретив чергову серію матеріалів уряду США. У відкритому доступі виявилися документи Держдепартаменту (у тому числі листування американських дипломатів), частина яких помічена грифом "таємно".
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас