Асоціація українських банків займеться захистом банківських вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація українських банків займеться захистом банківських вкладників

Кредит&Депозит
772
Вчора АУБ повідомила, що вирішила створити Всеукраїнську координаційну раду кредиторів, інвесторів та вкладників. Мета ради - активізація діалогу між банками і вкладниками, а також підвищення довіри між ними. Координаційна рада також повинна сприяти запровадженню позитивного досвіду об'єднань вкладників захисту прав та інтересів споживачів банківських продуктів.
Взяти участь у Всеукраїнській координаційній раді кредиторів, інвесторів і вкладників зможуть всі зацікавлені громадські організації і об'єднання професійних учасників ринку. "Співпраця відбуватиметься на паритетних основах і в рівному представництві, рішення прийматимуться на основі консенсусу", - пояснює перший заступник глави комітету з фінансів і банківської діяльності Верховної Ради Станіслав Аржевітін. Ініціатори створення координаційної ради не виключають утворення об'єднання кредиторів і вкладників вже до літа 2011 р. За словами Олександра Сугоняка вкладники і банки лише виграють від такого тандему, при цьому організація захищатиме і права кредиторів теж.
"АУБ виношує цю ідею, і, звичайно, було б правильно її підтримати. Єдина складність, яка може тут виникнути, - це фінансування", - говорить голова запорізької громадської організації "Союз захисту інтересів вкладників, споживачів банківських послуг" Неллі Босиєва. За її словами, викликає сумнів саме фінансування із самого початку, тоді як робота на добровільних засадах - на межі фантастики. Тому відразу ж треба вирішувати питання про матеріальну підтримку такої організації.
Втім, на думку Анатолія Родвінського, генерального директора Консультаційного центру з питань банкротства, сьогодні куди гостріше стоїть питання позичальників, не здатних через наслідки кризи повертати кредити. "Зараз потрібно захищати боржників банків (фізичних осіб зокрема), які через кризові наслідки не в змозі повернути кредити", - говорить він. Тоді як створення організації із захисту прав кредиторів і вкладників, на його думку, банальне і марне, оскільки банки і самі можуть захистити свої права (і частенько це роблять, маючи в своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси). Вкладники, у свою чергу, захищені Фондом гарантування вкладів. Тоді як позичальники продовжують відчувати проблеми з погашенням кредитів.
"Ідея створення такої організації може бути викликана виключно якимись власними, особистими мотивами, а не дійсними спробами вирішити проблеми вкладників і якось налагодити відносини з клієнтами", - говорить юрист Всеукраїнської громадської організації "Захист прав споживачів фінансових послуг" Алла Семенченко. За її словами, банки підуть на членство в такій раді в основному для рекламних цілей. Мовляв, членство в союзі, який йде назустріч людям, може підвищити їх привабливість в очах клієнтів. Але реально на поведінку банків відносно своїх вкладників навряд чи може вплинути якась громадська організація, яких, до речі, в Україні хоч греблю гати (у тому числі тих, які захищають права банківських клієнтів). Втім, і для АУБ дана ініціатива - теж елемент піару, враховуючи, що цього року з асоціацією розлучилися декілька крупних банків, включаючи "Укрсоцбанк" и "Райффайзен Банк Аваль" .
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас