Уряд прогнозує стабільний курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд прогнозує стабільний курс гривні

Валюта
1283
Уряд України прогнозує, що в 2011 р. курс долара до гривні залишиться на рівні 2010 р. Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, передає кореспондент РБК-Украина.
"Я думаю, що баланс ситуативних і фундаментальних чинників наступного року може сприяти для того, щоб ми мали стабільний курс", - заявив Литвицкий , відзначивши, що до фундаментальних чинників можна віднести економічне зростання ВВП в 2010 р. на 5% і зниження інфляції.
"Цього року прогноз (інфляція) був 13,1%, наступного року прогнозований 8,9%. Це теж сприятливий чинник, аби курс не зашкалював", - додав він.
"Якщо уряд пропонує мати менший дефіцит бюджету, менший розрив по платіжному балансу - це означає, що ми маємо перспективу, повинні мати середньозважене значення 7,96 (курс долара)", - повідомив Литвицький, додавши, що НБУ не збирається змінювати політику керованого гнучкого курсу.
Нагадаємо, 11 листопада ц.р. виконавчий директор з економічних питань НБУ Ігор Шумило заявив, що наступного року НБУ прогнозує, що базова інфляція буде менше ніж в 2010 р. Крім того, за прогнозами НБУ, є підстави для зміцнення національної валюти наступного року. "Очікується позитивний платіжний баланс наступного року і є тренд до посилення гривні, але я не можу назвати конкретні цифри", - заявив Шумило.
Він також зазначив, що НБУ прогнозує, що базова інфляція в 2010 р. складе 8%, а загальна - менше 10%. "Слід сказати, що в базовій інфляції 40% складають продукти харчування, ще 8-10% - алкогольні напої, і якщо наступного року уряд захоче за рахунок алкогольних напоїв збільшити надходження до бюджету, то це вплине на показник базової інфляції", - заявив Шумило.
Раніше, 19 жовтня ц.р. глава Ради НБУ Петро Порошенко заявив, що Рада Національного банку України може зібратися на засідання після прийняття Податкового кодексу (НК) і бюджету на 2011 р., де затвердить основні принципи грошово-кредитної політики на 2011 р.
"Як тільки буде завершений процес певних структурних змін усередині НБУ, Рада збереться і схвалить, і прийме рішення відносно основних принципів грошово-кредитної політики на 2011 р. після прийняття Податкового кодексу ... після того, як ми побачимо остаточний варіант бюджету, розрахований на новій податковій базі, Рада НБУ матиме можливість дати свої прогнозні оцінки відносно змін в грошово-кредитній політиці наступного року", - заявило Порошенко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас