Зашморг для наших дітей: темпи зростання держборгу загрожують національній безпеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зашморг для наших дітей: темпи зростання держборгу загрожують національній безпеці

Казна та Політика
2370
Динаміка зростання держборгу України загрожує фінансовій безпеці країни. До такого висновку дійшли аудитори Рахункової палати.
Приріст протягом минулих двох років перевищував 100 млрд гривень на рік. У 2010 р. негативна тенденція збереглася - за 9 місяців держборг збільшився на 86 мільярдів гривень.
"Витрати на обслуговування та виплату позик теж стрімко ростуть. Пікові навантаження на держбюджет почалися вже в 2009 році, коли було виплачено більше 40 млрд грн, а в 2010-2013 рр.. середньорічні боргові платежі складуть більше 50 млрд грн", - йдеться у звіті Рахункової палати. Значні запозичення призводять до розбалансування державних фінансів.
З початку кризи частка держпозик у структурі сукупного зовнішнього боргу України збільшилась із 11,3% до 22,9%.
Темпи зростання держборгу, які спостерігаються останні два роки, дійсно насторожують. У 2009 році він збільшився на 54%, в 2010-му - ще на 40%. При цьому, як показує досвід, швидко домогтися зниження темпів зростання дуже складно. До кінця 2010 року держборг складе 38% ВВП, що вище, ніж у більшості країн Центральної та Східної Європи. У 2011 році, за прогнозами BG Capital, цей показник досягне максимуму - 41%.
Але в той же час він набагато нижчий, ніж у середньому по країнах ЄС, де держборг становить 70-80% ВВП. Наприклад, в Ірландії, фінансова система якої не пройшла тест на міцність (найближчим часом країна отримає допомогу від ЄС у розмірі EUR80-90 млрд), показник виріс до 65,5%.
Як зазначив віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, 60% - це грань, але не для такої країни, як Україна, нам треба зупинитися на 40%. З таким рівнем заборгованості уряд здатний впоратися. "Якщо у світовій економіці не буде нових шоків, які викличуть черговий виток кризи в Східній Європі і зокрема в Україні, то нинішній розмір держборгу керований", - вважає аналітик BG Capital Віталій Ваврищук.
Адже уряд, швидше за все, зменшить дефіцит бюджету в 2011 році до 4-4,5% ВВП, враховуючи економічне зростання і жорстку позицію МВФ щодо контролю дефіциту бюджету. У Мінфіні запевняють, що вже в 2011 році розрив між доходами та витратами скарбниці зменшиться на 34%.
"У наступному році держборг зросте, за нашими прогнозами, на $ 15 млрд. З них $ 6 млрд - кредит МВФ, який поповнить резерви НБУ. Крім того, частина позикових ресурсів буде направлена на рекапіталізацію банків. Із врахуванням цих двох чинників приріст складе 25-30%, отож рік буде важким. Але вже в 2012-у сфери впливу цих факторів почнуть зменшуватися, тому темпи зростання сповільняться до 15-20% на рік ", - припускає Віталій Ваврищук.
Контрольованим рівень боргового навантаження вважають і в Standard & Poor's - правда, з деякими застереженнями. За словами директора напрямку "Суверенні рейтинги" Френкліна Гілла, Україна занадто залежна від грошей МВФ.
Скорочення зовнішнього боргу банківського сектора - ще одна позитивна тенденція. Заборона на валютне кредитування і зниження попиту на банківські ресурси призвели до того, що фінустанови направляють валютну ліквідність на погашення зовнішніх кредитів. У 2010 році, за оцінкою BG Capital, коефіцієнт рефінансування (відношення нових позик до виплат) складе 70%, а в наступному році підвищиться до 90-95%, що свідчить про швидку стабілізацію рівня зовнішнього боргу банківського сектора.
У корпоративному секторі заборгованість, навпаки, продовжить зростати переважно за рахунок збільшення торгових кредитів. Але оскільки це переважно позики пов'язаних компаній, то вони не створять серйозних проблем для економіки.
У цілому розміри сукупного зовнішнього боргу України до 1 липня 2010 року досягли $ 104,5 млрд. Втім, його рівень до ВВП навіть знижується - в основному завдяки зростанню номінального валового продукту, який у 2009 році збільшився на 3%, а в 2010 -му - вже на 9%.
За оцінкою BG Capital, минулого року зовнішній борг становив 90% ВВП, до кінця 2010-го цей показник знизиться до 78%, а в 2011-му - до 72%. З одного боку, зростання номінального ВВП вказує на високі темпи інфляції, але з іншого - його збільшення знижує макроекономічні ризики, пов'язані зі збільшенням боргу як приватного, так і державного.
Олена Струк
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас