Європарламент дав Києву останній шанс? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент дав Києву останній шанс?

662
Європейський парламент, прийнявши збалансовану резолюцію щодо України, дав українській владі останній шанс. Як повідомили в Інституті Горшеніна, таку думку висловив голова Комітету парламентської співпраці ЄС-Україна у Європейському парламенті Павел Коваль під час експертного опитування, проведеного інститутом про ключові позитивні й негативні моменти резолюції Європарламенту щодо України.
Він зазначив, що збалансованість цієї резолюції далася Європарламенту нелегко.
"Місцеві вибори, що пройшли 31 жовтня, стали кроком назад на шляху до європейської інтеграції - скажімо прямо", - зазначив експерт.
За його словами, Європейський парламент стурбований питаннями TВi і "5-го каналу", деякими сигналами про залякування журналістів і сумнівами з приводу об'єктивного висвітлення виборчої кампанії в ЗМІ.
"У мене є відчуття, що це був останній раз, коли Європейський парламент діяв цілком збалансовано. Ми чекаємо від Києва продовження політичних та економічних реформ. Українська влада просто не може собі дозволити допустити помилки, особливо тепер", - вважає П.Коваль.
При цьому він зазначив, що резолюція виглядає добре збалансованим компромісом між політичними фракціями у Європарламенті. "З одного боку, є критика останніх місцевих виборів, які, як я вже згадував у своїй доповіді, не створили нового позитивного стандарту, і ми чітко бачимо, що Європарламент не дуже задоволений нещодавніми проблемами зі ЗМІ. Але ми бачимо в резолюції також і деякі конструктивні заяви - особливо щодо економічних і візових питань, порушених на Саміті Україна-ЄС у Брюсселі", - сказав європарламентарій.
П.Коваль зазначив, що прийняття даної резолюції перед Самітом Україна-ЄС могло створити ситуацію, в якій його результати могли бути гіршими для України. "Як ми знаємо, попередня резолюція, представлена Європейською народною партією ще до місцевих виборів, була дуже критичною щодо уряду України. Тому деякі депутати хотіли відкласти голосування по резолюції з тим, щоб повністю оцінити процес голосування. Ми намагалися дати Україні шанс, якого вона заслуговує. Проблема в тому, що Україна не використала цей шанс повністю", - вважає він.
П.Коваль висловив думку, що Україна домоглася істотного економічного прогресу на шляху до створення зони вільної торгівлі з ЄС. При цьому він вважає, що можливість укладення угоди з Росією про Митний союз не надто велика. "Ми повинні пам'ятати про те, що Україна - член СОТ, а Росія - ні. Я також не впевнений в тому, що Росія по-справжньому зацікавлена в такому союзі, оскільки це б створило ситуацію, в якій їм довелося б скасувати мита на експорт газу і нафти в Україні. Втрати російського бюджету могли б бути більшими, ніж доходи. І я впевнений в тому, що Президент Янукович не погодився б на білоруську версію Митного союзу з обмеженим набором товарів. Він думає більше по-європейськи, ніж вважають багато спостерігачів", - сказав П.Коваль.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас