Лідери ЄС змінять антикризову стратегію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС змінять антикризову стратегію

427
Лідери країн Євросоюзу усвідомили, що існуюча антикризова система, представлена ЄСМ (Європейським Стабілізаційним Механізмом), досить дорога і не стимулює країни, які отримали фінансову допомогу, покращувати своє фінансове становище.
Як розповів аналітик ІГ АРТ Капітал Олег Іванець, існуюча система, яка буде працювати до 2013 року, являє собою Фонд обсягом €440 млрд, яким будь-який член єврозони може скористатися у разі виникнення проблем без особливих зобов'язань.
Новий постійний ЄСМ увійде в силу в 2013 році і буде складатися з двох рівнів. Перший рівень буде схожий на поточний ЄСМ - Стабілізаційний Фонд, покликаний допомогти країнам у випадку низької ліквідності. Однак, при виникненні серйозних проблем, включається другий рівень ЄСМ. Цей рівень базується на поточній стратегії МВФ і буде реалізовуватися спільно з цією організацією. Згідно із запропонованою схемою, країни, які потребуватимуть допомоги, будуть зобов'язані взяти на себе суттєві зобов'язання щодо вирішення існуючих проблем шляхом жорсткої бюджетної і фіскальної політики.
Крім цього, одним з ключових нововведень ЄСМ буде Положення про колективну дію (collective action clauses, CAC). САС увазі зобов'язання міноритарного власника облігацій у випадку технічного дефолту (або порівнянних з ним проблем) погодиться з планом реструктуризації, затвердженим більшістю власників облігацій.
САС вже працює в США і Великобританії. Це нововведення дозволить лідируючим країнам ЄС, які, як правило, і є найбільш великими власниками держоблігацій інших країн ЄС, розробляти найбільш ефективні способи стабілізації фінансової ситуації, ігноруючи приватних інвесторів. Погоджений ЄСМ підвищує довгострокову стабільність в єврозоні та змушує слабкі країни бути більш відповідальними за свої фінанси, зокрема бюджетний дефіцит і банківську систему. Прийняття нових принципів ЄСМ вже враховано ринками і не матиме серйозного впливу на них - резюмував Олег Іванець.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас