Газпром: Вартість Південного потоку складе близько 15,5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: Вартість Південного потоку складе близько 15,5 млрд євро

Енергетика
221
Вартість газопроводу "Південний потік" складе близько 15,5 млрд євро, йдеться в корпоративному виданні ВАТ "Газпром".
"Ціна питання за нинішніми цінами - близько 10 млрд євро по морській і близько 5,5 млрд євро по сухопутній європейській ділянках", - повідомило видання.
У 2010 році почалися проектно-дослідні роботи за проектом. Генеральний проектувальник - ВАТ "Гіпроспецгаз", замовник будівництва російської сухопутної ділянки - ТОВ "Пітер Газ".
Всі підготовчі та проектні роботи повинні завершитися до вересня 2012 року, будівництво почнеться не пізніше жовтня. Директивний термін введення в експлуатацію першої нитки газопроводу - 4 квартал 2015 року.
Морські дослідження закінчені в російському, болгарському та турецькому секторах.
Техніко-економічні розрахунки країн, територіями яких пройде трубопровід, будуть передані в "Газпром" в 2010 році для підготовки зведеного обґрунтування інвестицій у будівництво "Південного потоку". На його основі до середини квітня 2011 року планується прийняти інвестиційне рішення щодо проекту, після чого почнеться будівництво сухопутної частини газопроводу на території Європи.
"Економічна ефективність проекту багато в чому залежить і від надання винятку з обов'язкового в ЄС принципу доступу третіх сторін, що дозволить власнику трубопроводу протягом певного періоду мати право ексклюзивного використання всієї його потужності", - йдеться в статті.
Для цього планується подати запити до регуляторів у кожній країні, через яку пройде трубопровід. Ці органи повинні інформувати Європейську комісію про прийняті ними рішення. Єврокомісія протягом трьох місяців може надати такий виняток.
Зараз передбачається, що основна траса європейської сухопутної ділянки "Південного потоку" пройде по Болгарії, Сербії, Угорщині, Словенії до Австрії і Північної Італії. Від неї будуть зроблені відведення в Хорватію, Македонію, Грецію і Туреччину. З них останні три - з території Болгарії.
У статті зазначається, що після 2020 року обсяг газу, що споживає Європа, перевищить 600 млрд кубометрів, тоді як власний видобуток у регіоні скоротиться наполовину.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас