Джарти лякає інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джарти лякає інвесторів

Казна та Політика
772
Уряд Автономної Республіки Крим розраховує до 2020 р. залучити $13 млрд. інвестицій. Про це заявив під час Чорноморського економічного форуму перший заступник голови Радміну АРК Павло Бурлаков. За його словами, цього року в економіку та інфраструктуру АРК з-за кордону надійшло близько $80 млн. А в цілому за роки незалежності України автономія отримала $784 млн.
"В наступному році очікується підвищення доходів до бюджету автономії від туристичної сфери, транспортного бізнесу, зокрема, за рахунок розвитку вантажних транспортувань і портів, поліпшення роботи поромних переправ. Планується також зростання обсягів промислового і аграрного виробництва", - розповів Бурлак. Комплексний розвиток основних галузей економіки, як стверджують чиновники, чтане позитивним сигналом для інвесторів.
Крім того, в Радміні АРК розраховують на підтримку міжнародних фінансових організацій. "Зараз ми ведемо переговори з ЄБРР про виділення позики і гранту на розвиток Ялтинського водоканалу. Йдеться про суму в діапазоні $8-16 млн. Очікується, що кошти надійдуть наступного року", - повідомив Бурлак.
Зазначимо, що надходження інвестицій наступного року передбачено стратегією розвитку Криму до 2020 р., яку Рада міністрів АРК має намір затвердити до кінця року.
"Документом визначені пріоритетні напрями розвитку території - транспорт, енергетика, а також сектор рекреації і туризму", - пояснив Олексій Стародубов, директор Агентства регіонального розвитку Криму. За його прогнозами, у 2011 р. обсяг прямих інвестицій може збільшитися до $100 млн.
Втім не дивлячись на амбітні плани, озвучені чиновниками цифри не свідчать про прискорення цього року надходження інвестицій до Криму. Швидше навпаки. У 2008-у обсяг вкладень в економіку півострова зменшився на 12,2%, а в 2009 г.- на 12,7%. За підсумками минулого року їх обсяг склав $117 млн., а в 2008-м - $134 млн.
Ці суми значно перевищують попередні показники цього року. Втім, кримська опозиція перспективи надходження іноземних вкладень в півострів бачить інакше.
Кримська опозиція дотримується зовсім іншої думки про інвестиційне майбутнє Криму. "Жоден інвестор не прийде до Криму до тих пір, поки на території не буде усунена корупція в чиновницьких лавах", - зазначив у коментарі лідер кримських комуністів Леонід Грач. Він прогнозує, що Радмін, з дозволу Кабінету міністрів України, займеться розпродажем відомчих санаторіїв і курортів зацікавленим особам, у тому числі - політикам. Грач вважає знаковим рішення російського мільярдера Олександра Лебедєва поступитися всім своїм бізнесом в Криму західним партнерам і відмовитися від подальших інвестицій на півострові.
Сам російський підприємець своє рішення пояснив відсутністю в Україні і в Криму, зокрема, сприятливих умов для інвестиційної діяльності. Більш того, пан Лебедєв заявив, що в автономії "інвестиційний клімат погіршився".
Нагадаємо, раніше співробітники СБУ здійснили виїмку документів у ВАТ "Пансіонат "Море" (Алушта), підконтрольному панові Лебедєву.
Російський бізнесмен фінансував кілька великих некомерційних проектів в Криму. За його рахунок були відреставровані Театр і будинок-музей А. П. Чехова в Ялті, храм-маяк Св. Миколи Мирлікійського і інші об'єкти. Кримська влада відреагувала на відхід інвестора без особливих емоцій. "Святе місце порожнім не буває", - заявив кримський прем'єр Василь Джарти. При цьому заяв про наміри поліпшити умови для іноземного капіталу від керівництва автономії не послідувало.
Експерти солідарні із російським бізнесменом. "Інтерес інвесторів до Криму був і є, проте іноземних інвестицій немає, тому що в Україні не захищені права власності, здійснюється сильний тиск з боку місцевих чиновників, процвітають корупція і здирництво", - сказав директор Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Економіст зазначив, що є і інші причини: незадовільний стан кримських інфраструктурних об'єктів, систем водопостачання і доріг. Експерт відзначив і недостатню кількість магазинів світових брендів, звичних для багатьох туристів. На вирішення цих проблем піде не один рік, тому, вважає пан Лановий, чекати масштабного припливу інвестицій в найближчому майбутньому кримчанам не варто.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас