Сигарети загасять квотами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сигарети загасять квотами

Казна та Політика
1039
Продаж тютюнової продукції квотуватиметься, якщо уряд погодиться із новою редакцією законопроекту "Про внутрішню торгівлю". Квоти встановить Кабмін виходячи зі щільності населення в районах продажів. Ця ініціатива не пов'язана із боротьбою з курінням, а її реалізація може спричинити зростання нелегальної торгівлі, побоюються експерти. Державний комітет із регуляторної політики і підприємництва (Держкомпідприємництва) запропонував ввести квоти на продаж тютюнових виробів. Відповідне положення містить нова редакція законопроекту "Про внутрішню торгівлю", оприлюднена вчора на офіційному сайті відомства. Передбачається, що торгівля тютюновими виробами здійснюватиметься у спеціальних приміщеннях і підлягатиме режиму квотування.
Його порядок затверджуватиме Кабмін, а сама квота реалізації тютюнових виробів встановлюватиметься з розрахунку на 1 тис. жителів в зоні торговельних об'єктів. За словами заступника голови комітету Ореста Сохара, деякі міністерства наполягали на створенні спеціального уповноваженого регулятора, проте комітет - проти створення чергової установи.
За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2010 року виробництво сигарет в Україні зменшилось на 10,5%. За десять місяців вироблено 85,2 млрд сигарет, тоді як за аналогічний період 2009 року - 95,3 млрд, а в жовтні - 7,6 млрд шт. (на 24,6% менше). За даними ДПАУ, за дев'ять місяців експортовано 9,6% вироблених сигарет - 8,2 млрд з 77,8 млрд. 1 жовтня діяли 11 ліцензій на їх виробництво.
Учасники ринку обережно коментують ініціативу Держкомпідприємництва. У тютюновій компанії JTI зазначили, що погоджена позиція компанії і галузевої асоціації буде оприлюднена лише сьогодні. У "Брітіш Амерікан Тобакко Україна" відмовилися від коментарів. За словами директора із корпоративних питань "Імперіал Тобакко Юкрейн" Юрія Кишка, введення в Україні квотування продажів сигарет має низку потенційних ризиків. "Новий підхід кардинально змінює всю систему регулювання ринку і для ефективного впровадження змін потрібний значний перехідний період. При недостатній підготовці ця норма може призвести до зростання нелегальної торгівлі тютюновими виробами", - побоюється пан Кишко. За його словами, квотування роздрібної торгівлі тютюновими виробами вимагає зваженого підходу, що враховує інтереси всіх зацікавлених сторін.
Депутати Верховної Ради також не підтримують ініціативу Держкомпідприємництва. "З курінням необхідно боротися, але не шляхом введення карток або квот. Від цього постраждає легальний бізнес, а торгівля піде в тінь", - вважає заступник голови комітету з питань економічної політики Олексій Плотников (Партія регіонів). "Важко зрозуміти, яке відношення має об'єм продажів тютюнових виробів до кількості жителів в мікрорайоні, а тим більше - пригадати, аби така норма діяла в інших країнах", - додав заступник голови фракції Народної партії Олег Зарубінський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас