Бюджет збився з рахунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет збився з рахунку

Казна та Політика
1052
Міністерство фінансів вчора визнало, що не змогло стримати зростання дефіциту держбюджету, який в січні-жовтні перевищив річний план в 54,09 млрд грн. За 10 місяців витрати бюджету перевищили його доходи на 56,58 млрд грн., що на 4,6% більше планового показника на весь поточний рік. За підсумками трьох кварталів дефіцит складав 97,6% плану. Втім, порівняно з вереснем дефіцит в жовтні зменшився удвічі - з 8,5 млрд грн. до 3,8 млрд грн.
Ще 19 листопада міністр фінансів Федір Ярошенко, виступаючи у Верховній раді, запевнив, що за підсумками року дефіцит бюджету буде дотриманий у встановлених законодавством рамках. "Маємо затверджений дефіцит - 54 млрд грн., і ми його виконаємо", - заявив тоді Ярошенко, пообіцявши знизити дефіцит в 2011 році до 34 млрд грн. Вчора в Мінфіні від коментарів відмовилися. За словами керівника прес-служби відомства Олени Тетеріної, в міністерстві зараз зайняті проблемами підприємців і Податкового кодексу. Прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко на дзвінки не відповідав.
На думку експертів, Мінфіну не удасться забезпечити в листопаді-грудні профіцитный бюджет і привести в норму річний показник дефіциту. За словами директора департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артема Рудика, якщо протягом року не виконувалися планові показники доходів, то в листопаді-грудні надолужити недобір проблематично, не дивлячись на традиційне збільшення прибуткової частини бюджету в кінці року.
Тому в уряду є два варіанти - запозичення або секвестр. "Швидше за все, буде використаний перший варіант - він не такий помітний і швидший, а при перегляді бюджету потрібно за допомогою Ради змінювати і доходи, і витрати", - говорить експерт. Витрати бюджету виконані на 78,7% річного плану, доходи - на 73%.
Гендиректор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий вважає, що резерви бюджету полягають в зменшенні трансфертів підприємствам, які модернізують виробництво і встановлюють енергоефективне устаткування, а також фінансуванні компенсації кредитних ставок. Залишається і традиційний резерв у вигляді невідшкодування ПДВ. За його словами, в МВФ вже не наполягають на обнуленні до кінця року боргу, а згодні зафіксувати його об'єм на рівні 2 млрд грн.
На думку старшого економіста центру "CASE-Україна" Володимира Дубровського, в податкової адміністрації завжди є можливість підсилити фіскальний тиск на бізнес, хоча в нинішніх умовах це маловірогідно. Тому він прогнозує, що дефіцит бюджету продовжить зростання і до кінця року складе 70 млрд грн.
Бюджетні проблеми вже не вплинуть на співпрацю з МВФ, говорять експерти. Фонд повідомив про готовність виділити черговий транш кредиту і тепер вимагає своєчасного і реалістичного проекту бюджету-2011. "У МВФ розуміють, що дії не відразу дають результат, але проблема в тому, що фонд більше дивиться на заходи із затягування поясів, ніж вимагає структурних реформ", - вважає Дубровський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас