Обама висловив незадоволення публікаціями на сайті WikiLeaks — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама висловив незадоволення публікаціями на сайті WikiLeaks

Казна та Політика
690
Американський президент Барак Обама висловив своє незадоволення у зв'язку з опублікованими на сайті WikiLeaks секретними документами, передає ВВС з посиланням на Франс-прес.
Раніше Білий дім назвав факт публікації секретних документів необачним вчинком, що становлять небезпеку для багатьох - дипломатів, співробітників спецслужб, військових і цивільних осіб.
За словами адміністрації Президента США, американські урядові установи повинні посилити правила поводження з секретними матеріалами.
У 250 тис. дипломатичних телеграмах, оприлюднених на сайті Wikileaks, є неприємні висловлювання американських дипломатів про іноземних лідерів, нові дані про чутливі міжнародні переговори, а також відверті висловлювання про загрози безпеці США.
США називають оприлюднення цих документів "безвідповідальним" і наполягають, що подібні дії загрожують безпеці країни і державних службовців.
Президентська адміністрація вже наказала різним урядовим установам переглянути процедури поводження з секретними матеріалами з тим, щоб державні службовці могли отримувати доступ тільки до тих документів, які потрібні їм у роботі.
Міністерство оборони США також повідомило, що зміцнить безпеку своїх комп'ютерних систем, щоб запобігти повторенню подібних витоків інформації в майбутньому.
У свою чергу, американський генеральний прокурор Ерік Холдер повідомив, що влада вже розслідує кримінальну справу у зв'язку з оприлюдненням дипломатичного листування на сайті Wikileaks, і винні в витоках понесуть покарання.
Державний секретар США Хілларі Клінтон назвала публікацію секретних документів нападом не тільки на США, але і на міжнародне співтовариство в цілому. Вона підкреслила, що всі країни світу повинні мати можливість вести відверті і приватні переговори з потрібних питань.
"Якими б не були мотиви при поширенні цих документів, очевидно, що їх оприлюднення представляє реальну небезпеку для конкретних людей - і часто саме для тих людей, які присвятили своє життя захисту інших. Я знаю, що деякі можуть помилятися і підтримувати винуватців, так що я хочу сказати про це чітко. Немає нічого похвального в тому, щоб наражати на небезпеку невинних людей", - сказала Клінтон.
Між тим, іранський Президент Махмуд Ахмадінежад заявив, що оприлюднення сайтом Wikileaks тисяч документів, які відносяться до дипломатичного листування американських дипломатів, є інструментом пропагандистської війни проти Ірану.
Зазначимо, у документах серед іншого мова йде про заклик лідерів ряду арабських країн до США завдати удару по іранських ядерних об'єктах.
За словами Ахмадінежада, ці документи ніяк не вплинуть на відносини Тегерана з іншими державами.
В опублікованій на сайті Wikileaks дипломатичному листуванні йдеться про те, що ряд лідерів арабських країн і їх представники нібито закликали США завдати удару по Ірану, щоб зупинити ядерну програму Тегерана.
Із засудженням публікацій сайту виступили також європейські та американські політики. Конгресмен від Республіканської партії і високопоставлений член Комітету у справах національної безпеки Пітер Кінг закликав внести сайт Wikileaks в розряд терористичних організацій.
Повідомляється, що обсяг опублікованих матеріалів набагато більше, ніж у випадку з попередньою витоком військових документів про операції в Афганістані та Іраку: мова йде про 250 тис. повідомлень.
Засновник Wikileaks Джуліан Ассандж раніше заявляв, що влада США просто боїться бути притягнутою до відповідальності за факти, які розкриють після публікації.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас