НБУ має намір посилити вимоги до фінансового стану засновників при реєстрації банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір посилити вимоги до фінансового стану засновників при реєстрації банку

Казна та Політика
149
Національний банк України має намір посилити вимоги до фінансового стану засновників при реєстрації нових банків. Про це говориться в оприлюдненому на сайті Нацбанку проекті змін до Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень.
Регулятор пропонує відмовляти в реєстрації банку в разі "незадовільного фінансового стану хоч би одного із засновників, що мають істотну участь в банку". Ознакою відсутності задовільного фінансового стану може вважатися ситуація, коли сума зобов'язань засновника перевищує суму його активів за вирахуванням коштів, вкладених у статутні капітали інших юридичних осіб (у тому числі і коштів, які планується вкласти у капітал створюваного банку).
НБУ вважає, що наявність у засновника збитків за результатами останнього року або прострочених зобов'язань перед іншими банками також може бути підставою для відмови в реєстрації створюваного банку.
Крім того, Нацбанк пропонує встановити, що керівниками банку не можуть бути особи, які: мають судимості, невиконані зобов'язання із оплати боргу відносно будь-якого банку або іншої юридичної або фізичної особи; здійснювали незаконні дії у минулому, що призвело до банкрутства або ліквідації банку або іншої юридичної особи.
Як повідомлялося, за станом на 1 листопада 2010 року ліцензію Національного банку України на здійснення банківських операцій мали 176 банків. У стані ліквідації знаходиться 18 банків.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас