Суди спорожніють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суди спорожніють

Казна та Політика
1833
Через рік, за даними Вищої ради юстиції (ВРЮ), у судах будуть незайнятими 2-2,5 тис. з 8,7 тис. суддівських крісел. Такий стан справ викликав неймовірне пожвавлення в колах впливових провладних юристів: серед них намітився потужний розкол з цього питання, здатний змінити розклад сил в судовій системі.
Подібний азарт був би зрозумілий, якби бізнесмени ділили між собою замовлення на сотні мільйонів доларів. Але провладні юристи, швидше за все, стурбовані виключно безпрецедентними масштабами проблеми.
У прийдешньому кадровому провалі головне значення має саме радикальна розбіжність думок ключових юристів Партії регіонів (ПР). Без аналізу таємниці цього серйозного кулуарного протистояння навряд чи можна зрозуміти тенденції, що визначають сьогодні процеси в судовій системі. Щось же повинен означати той факт, що нині левова частка уваги юристів-регіоналів прикута саме до незакритих суддівських вакансій. А не, наприклад, до фінансових, матеріально-технічних проблем судів або, припустімо, до порушених прав сотень тисяч громадян, які зневірилися отримати від держави належні їм соціальні виплати.
Історія проблеми
Раніше "ЭИ" неодноразово писали - з літа ц.р. склалися всі передумови для того, щоб в стані головних провладних правознавців почалися серйозні міжусобні війни. Донедавна конфлікти стримували дві причини. По-перше, існування сильного спільного ворога - команди голови Верховного суду (ВСУ) Василя Онопенка. По-друге, об'єднує потреба взяти всі важелі впливу на суди під свій контроль і розподілити між собою сфери впливу.
У липні ці завдання були вирішені за рахунок прийняття нового закону про судоустрій та статус суддів. Важливо, що концептуальні ідеї нового закону виробляли голова комітету Ради з правосуддя Сергій Ківалов, заступник глави Адміністрації президента (АП) Андрій Портнов і міністр юстиції Олександр Лавринович.
Після цього міжусобні війни і прояви старих образ вже ніщо не могло стримати, так само як і бажання отримати нові ресурси і владні важелі. Як наслідок, проявився перший потужний конфлікт: за даними джерел, в серпні-жовтні між собою серйозно зійшлися Андрій Портнов і голова ВРЮ Володимир Колесніченко. Деякі співрозмовники трактували те, що відбувається, ширше, як бій Портнова безпосередньо з Ківаловим за лідерські позиції в судовій системі. Тим більше що Колесніченко - кум Сергія Ківалова і один з його найближчих і надійних соратників в останні роки.
З часом, за даними "ЭИ", глава держави Віктор Янукович змушений був нагадати своїм юристам, що їхні конфлікти заважають вирішенню більш глобальних завдань - проведенню місцевих виборів, виправданню перед Заходом річної судової реформи, а також осіннього рішення Конституційного суду, який повернув чинність Конституції зразка 1996 р. Після цього будь-які прояви згаданих чвар взагалі припинилися.
Швидше за все, слово президента буде мати вирішальне значення і сьогодні.
Що відбувається тепер
Закон про судоустрій та статус суддів передбачає, що кандидат на посаду судді повинен володіти спеціальною суддівською освітою. Підготовка майбутніх суддів завжди була об'єктом пильної уваги Сергія Ківалова. З одного боку, Ківалов не приховує гордості з приводу свого дітища - Одеської національної юридичної академії (ОНЮА), здатної давати і спеціальну освіту для майбутніх суддів. З іншого боку, незаперечною є значна вага Сергія Ківалова в середовищі юридичних вузів і наукових установ. Це треба розглядати в контексті того, що крім ОНЮА спеціальну освіту для майбутніх суддів може давати тільки Харківська національна юридична академія (ХНЮА).
Відправною точкою нового бродіння в стані впливових юристів ПР треба вважати заяву Сергія Ківалова про те, що необхідно обнулити кадровий резерв Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Мова йде про список кандидатів у судді, які здали іспит у ВККС за старим законодавством, але змушені були чекати відкриття суддівської вакансії у відповідних судах.
Люди, які мають прямий стосунок до процедури призначення та обрання суддів, відреагували миттєво. У кулуарному порядку вони почали гаряче доводити, наскільки неправий Ківалов у своїй правовій позиції.
Але якщо відволіктися від теоретичних дискусій з цього приводу, то картина вимальовується така - на суддівську посаду тепер і миша не проскочить без отримання спеціальної освіти, тобто без ОНЮА і ХНЮА. А перші їхні випускники, згідно з новим законом, з'являться не раніше першої половини 2012 р., що призведе до неминучого річного простою ВРЮ і ВККС з питань призначення суддів. Через на таке неробство, навіть однодумцям Сергія Ківалова стало не до жартів. Подейкують, що в кулуарах нібито не припиняються дискусії про важливість володіння деякими арифметичними прийомами, в тому числі - діленням.
Є всі підстави припускати, що саме тому в останні тижні ведуться розмови про кадрову діру, що загрожує судовій системі в 2012 р. Це важкий аргумент, який Ківалов не може не враховувати: через інтриги у високих ешелонах влади окремі суди реально можуть залишитися без повноважних суддів.
Точка зору керівництва ВРЮ
Глава ВРЮ Володимир Колесніченко повідомив, що сьогодні в його відомстві залишилися матеріали лише на 24 кандидатів у судді, що йдуть на призначення на перший п'ятирічний термін. При цьому, за його даними, вже сьогодні в Україні залишаються незакритими близько 1000 вакансій, з яких приблизно 300 - в судах першої інстанції. "Фактично в окремих судах не можуть розглядатися певні категорії справ, які слухаються в колегіальному складі, - материнство, дієздатність тощо", - підкреслив Колесніченко. Але, за його розрахунками, раніше травня-червня 2012 навряд чи варто очікувати появи кандидатів, які мають спеціальну суддівську освіту. Як наслідок до 2012 р. кількість відкритих суддівських вакансій зросте до значних 2-2,5 тис.
Вирішення цієї проблеми Володимир Колесніченко бачить у тому, щоб задіяти потенціал кадрового резерву в ВККС (сьогодні там значаться 1039 кандидатів) та випускників ОНЮА і ХНЮА, які в попередні роки отримали спеціальну суддівське освіту. За даними голови ВРЮ, протягом 10 років ХНЮА підготувала 2,5 тис. відповідних випускників, а ОНЮА - 1,5-2 тис. З цієї кількості приблизно 1 тис. осіб стали суддями і, отже, ще залишається 2-3 тис. осіб, які мають вищу юридичну освіту і пройшли спеціальний для суддів курс навчання.
Для вирішення даної проблеми Володимир Колесніченко, підтримуваний головою ВККС Ігорем Самсіним, пропонує ввести своєрідний перехідний період: "Ми на цьому тижні будемо зустрічатися з Віктором Януковичем - ініціатором прийняття нового закону про судоустрій та статус суддів. І ми будемо пропонувати залишити старий порядок щодо тих осіб, які перебувають у кадровому резерві та які вже отримали спеціальну суддівську освіту.
У той же час випускники, які відповідають вимогам нинішнього законодавства, з'являться лише в 2012 р. і, думаю, набрання чинності положення про спеціальну суддівському освіту можна було б відстрочити на рік. Інакше будуть проблеми з вакансіями. Думаю, протягом місяця відповідний законопроект буде прийнятий". За словами Колесніченка, сьогодні готуються масштабні пропозиції з удосконалення закону про судоустрій та статус суддів, але рішення прийдешньої кадрової проблеми в судах необхідно провести через парламент окремо.
Що буде
Таким чином, головним арбітром у цій ситуації мають виступити главі держави. Але рішення для нього буде не з розряду простих. З одного боку, в активі Сергія Ківалова багаторічна вірна служба і Партії регіонів, і особисто Віктору Януковичу. З іншого боку, на Заході можуть не зрозуміти, з чого це раптом судді не будуть призначатися майже півтора роки. І тоді треба буде шукати аргументовану відповідь на складне питання: чи варта кадрова дірка в судах піврічної спеціальної освіти для кандидатів у судді? Але є і третя сторона - новий закон про судоустрій та статус суддів розмежував зони відповідальності між ключовими юристами ПР. Чи варто ламати вже встановлені баланси - вирішувати Віктору Януковичу. Якщо глава держави вирішить змістити баланси, це цілком може призвести до появи нового лідера в судовій системі.
У будь-якому випадку бій у межах цього питання буде нелегкий. Свою роль зіграє, звичайно, і те, яку позицію займуть Олександр Лавринович з Андрієм Портновим, і чи не буде уточнювати свою точку зору Сергій Ківалов. Як би там не було, ситуація повинна розв'язатися найближчим часом. І тоді стане зрозуміло, хто має більші шанси на перемогу - сила чи аргументи.
Андрій Уманець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас