Бензин може подорожчати до 9 грн. - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин може подорожчати до 9 грн. - думки експертів

Енергетика
2919
За минулий тиждень бензин подорожчав, в середньому, на 7 коп./л - до 7,67 грн., а максимальна ціна (у Києві, Донецьку) дійшла до психологічної планки в 8 грн.
Експерти кажуть, що в грудні продовжиться "повзуче" підвищення цін, і трейдери вже починають лякати різким стрибком з січня - мовляв, ціна зросте на 1-1,5 грн.
"Нинішнє зростання цін викликане суб'єктивними чинниками. Призупинено імпорт нафтопродуктів компанією "Лівела", яка мала право (за рішенням суду, яке скасували), на їх ввезення без сплати акцизу і ПДВ. У середині листопада група "Приват" підвищила ціну на бензин на своїх АЗС на 15 копійок", - говорить директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. Чого чекати далі? Якщо Податковий кодекс буде прийнятий з 2011 року, то зросте акциз на 50 євро/т, що призведе до зростання ціни на бензин на 40-50 коп./л. Також ситуація може погіршитися, якщо буде прийнято пропозицію міністра палива і енергетики Юрія Бойка - з 2011 року він пропонує ввести мито на імпортне пальне в розмірі 120 євро/т. Мета - дати поштовх розвитку наших НПЗ, які через неконкурентоспроможність із закордоном ніяк не освоять випуск низькосірчистих (і більш екологічно чистих) бензинів стандарту Євро-4 і Євро-5.
"Мито в 120 євро призведе до подорожчання імпортного бензину на 1 грн. за літр. Його частка - 30-35%, але треба розуміти, що ціни на привозне пальне - орієнтовні. Очевидно, що на гривню піднімуться ціни на всіх АЗС", - вважає Куюн.
На думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club Миколи Івченка, введення мита на імпорт не дасть очікуваного результату: наші НПЗ мають потребу в реконструкції, а грошей на це немає. Але при цьому частка якіснішого, ніж наш, імпортного бензину скоротиться втричі. Підвищення вартості літра бензину майже на 1,5 гривні (якщо уряд схвалить ініціативу Мінпаливенерго) загрожує зростанням продажів дешевої "бодяги".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас