"Ъ": Виклали начистоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Виклали начистоту

Казна та Політика
2389
У ніч на понеділок в інтернеті мала з'явитися перша частина чергової партії секретних документів від скандально відомого сайту WikiLeaks - десятки тисяч файлів з онлайн-архіву, що містить листування держдепартаменту з посольствами США за кордоном. Але сталася накладка: якомусь блогеру зі Швейцарії помилково продали сьогоднішній номер журналу Der Spiegel, який бере участь в публікації скандальних матеріалів. І той почав викладати їх в своєму блогу на Twitter.
Блогер зі Швейцарії, який позначає себе в мережі під ім'ям Саймор Дженкінс, вчора випадково прогулювався біля залізничного вокзалу Базеля. На вітрині одного з кіосків він раптом побачив номер німецького журналу Der Spiegel, який чомусь надійшов у продаж на день раніше, ніж треба. Це був той самий номер, якого з нетерпінням чекав увесь світ. У журналі, який співпрацює з WikiLeaks, розкриваються подробиці чергової гучної публікації скандально відомого сайту. Крім усього іншого, в документах містяться психологічні характеристики зарубіжних лідерів, взяті з дипломатичного листування посольств США з держдепом. На обкладинці Der Spiegel надруковані портрети деяких з лідерів. Під портретами - цитати з характеристик, які їм дають американські дипломати.
Президента Росії Дмитра Медвєдєва американці називають "блідим і нерішучим", прем'єр-міністра Володимира Путіна - "альфа-самцем". Як виявляється з обкладинки Der Spiegel, про канцлера Німеччини Ангелу Меркель у документах сказано, що "вона уникає ризику" і "рідко буває креативною", президент Франції Ніколя Саркозі названий "голим королем", афганський лідер Хамід Карзай - "параноїком", а Махмуда Ахмаді-Нежада коротко охрестили Гітлером.
Те, що потрапило в інтернет вчора - це лише верхівка айсберга. З сьогоднішнього дня WikiLeaks планує оприлюднити 251 278 дипломатичних депеш, відправлених до Вашингтона посольствами США за кордоном, і понад 8 тис. листів держдепу своїм представництвам у різних країнах світу. WikiLeaks отримав ці файли від інформатора, що мав доступ до секретного онлайн-архіву, який містить документи Пентагону і держдепартаменту. Серед цих паперів немає документів під грифом "цілком таємно", а приблизно на половині файлів і зовсім немає грифа допуску. 40,5% призначені "для службового користування". Найцікавішими можуть бути 15 652 файли, що мають гриф "таємно", причому 4330 їх також мають позначку "noforn", що означає, що документ у жодному разі не повинен потрапити в руки іноземця.
Вчора ввечері інформацію про майбутні публікації доповнив сам засновник скандального сайту Джуліан Ассанж, який виступив по Skype перед журналістами з арабських країн на конференції в Йорданії. За його словами, нинішній транш секретних документів проливає світло на дипломатію США в ста країнах: "Чого там тільки нема - від замовних вбивств у Східному Тиморі до особливостей ведення бізнесу найбільшими з американських банків".
За даними Der Spiegel, велика частина службового листування дипломатів належить до періоду після 2004 року, коли для вдосконалення взаємодії та "зняття інформаційних перепон між відомствами" був запущений спільний проект міноборони США і держдепу Net-Centric Diplomacy. Він став частиною так званої Secret Internet Protocol Router Network (SIPRNet) - секретної бази даних Пентагону, доступної 2,5 млн співробітників цього відомства по всьому світу. "Найсвіжіші" документи датовані січнем-лютим 2010 року (всього 9005 штук). Останній документ датований 28 лютого. Основна частина паперів - це записи бесід американських дипломатів з політиками, чиновниками і приватними особами в різних країнах, звіти про найважливіші події в країнах перебування і аналіз поточної ситуації в цих країнах. "Інтерес ці документи становлять саме тому, що, розраховуючи на те, що папери ніколи не потраплять у відкритий доступ, дипломати і політики говорять у них правду або, принаймні, відображають її так, як самі її бачать", - йдеться в замітці Der Spiegel.
Інформація про підготовку публікації даних викликала у Вашингтоні справжній переполох. Побоюючись, що відносини з багатьма союзниками і партнерами в усьому світі будуть безнадійно зіпсовані, держдеп та посольства США почали зв'язуватися з урядами різних країн та інформувати їх про дану ситуацію. Серед "попереджених" - Австралія, Великобританія, Канада, Данія, Норвегія, Німеччина, Франція, Італія, Ісландія, Ізраїль, Ірак, Туреччина, Індія і Китай.
Отримавши попередження, уряди цих країн поспішили вжити заходів для мінімізації потенційних збитків від оприлюднення документів. Редактори провідних британських ЗМІ отримали лист з Даунінг-стріт з проханням заздалегідь інформувати уряд про публікацію матеріалів WikiLeaks, якщо в них будуть міститися дані, які можуть завдати шкоди обороні і національній безпеці Великобританії. Глава МЗС Італії звернувся до опозиції з проханням "утриматися від коментарів" з приводу викриттів WikiLeaks, навіть якщо в паперах буде інформація, що компрометує Сильвіо Берлусконі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас