Банкрутство дедалі ближче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкрутство дедалі ближче

Кредит&Депозит
2896
Сукупний державний (прямий) і гарантований урядом борг компаній в жовтні 2010 р. зріс на 0,3% і досяг $51,23 млрд. За даними Мінфіну , всього Україна заборгувала іноземним кредиторам $32,5 млрд. - 63,43% загальної суми держборгу. При цьому внутрішні зобов'язання держави - $18,73 млрд.
У січні-жовтні сума загального держборгу збільшився на 27,50% - в основному за рахунок отримання першого траншу кредиту МВФ в 1,25 млрд. спеціальних прав запозичення (СПЗ) та випуску облігацій внутрішньої позики на $2 млрд.
За офіційними даними, з початку року прямі боргові зобов'язання країни зросли на 36,9%, у тому числі - перед іноземними кредиторами - на 28,9%, до $10,559 млрд. Лише за минулий місяць він збільшився на $17 млн., а з початку року - на $935 млн.
У той же час внутрішній прямий борг також продовжує рости досить швидко. Минулого місяця він збільшився на 0,1%, або на $24 млн., а за десять місяців поточного року - на 48,9% ($5,58 млрд.). Раніше експерти Міжнародного валютного фонду прогнозували, що до кінця року сукупний держборг України зросте до 40-41% ВВП. В кінці минулого року він зберігався на рівні 32-33%.
Відзначимо, що, за оцінками Нацбанку, за дев'ять місяців поточного року державний та гарантований державою борг досяг 38,9% ВВП . Згідно з даними НБУ, в січні-вересні ц. р. держборг збільшився до 404,3 млрд. грн. Його основний ріст відбувся в червні-вересні і станом на початок жовтня зріс на 27,2%, або 86,4 млрд. грн.
При цьому в НБУ відзначають, що "постійне зростання державного боргу посилює навантаження на міськбюджети майбутніх періодів". Втім, Кабмін на це уваги не звертає і зменшувати оберти в нарощуванні держборгу поки не планує. Раніше міністр фінансів Федір Ярошенко заявив, що уряд може собі дозволити в цьому році додатково 20 млрд. грн. запозичень.
Експерти вважають нинішні темпи зростання держборгу загрозливими фінансової безпеки країни. "Якщо Україна продовжить накопичувати борги такими ж темпами, то в дуже близькому майбутньому держава вийде на обсяг держборгу, який не зможе погасити", - сказав експерт МЦПД Олександр Жолудь.
Він також зазначив, що при граничному рівні держборгу 40% держбюджету вартість його обслуговування для України набагато вища, ніж для інших європейських країн. "У зв'язку з цим існує ризик, що країна не зможе фінансувати поточний борг за встановленими відсотковими ставками", - зазначив Жолудь. Експерт прогнозує, що зростання державної заборгованості негативно позначиться на регіональних бюджетах. "Досить імовірно, що розширення боргових зобов'язань держбюджету призведе до скорочення дотацій, призначених на фінансування регіонів", - сказав економіст.
При цьому експерти звертають увагу на те, що Кабмін не зможе вдатися до емісії гривні для оплати боргів. "Як показує світова практика, країни, які взяли позики на зовнішньому ринку у своїй валюті, при виникненні критичних ситуацій для погашення заборгованості могли включити друкарський верстат", - зазначив у коментарі Сергій Єременко, колишній заступник глави Нацбанку. В Україні, за його словами, такий варіант не пройде, оскільки кредити були взяті в іноземній валюті, яку державі, перш ніж повернути кредиторам, треба заробити. Нинішня влада, на думку експерта, не зможе віддати борги і паралельно прямувати заявленим курсом економічного розвитку країни. "Виконати свої обіцянки Кабмін не має можливості без залучення нових позик. Це тупикова ситуація", - підсумував банкір.
Цікаво, що, за підрахунками Рахункової палати України, минулого року на погашення боргових зобов'язань спрямовано кожну п'яту гривню з доходів держбюджету, а в 2010-му - кожну четверту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас