У Молдові - "день тиші" перед виборами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Молдові - "день тиші" перед виборами

118
У Молдові в суботу оголошено "день тиші" напередодні виборів до парламенту, які відбудуться в неділю, 28 листопада. Як повідомив секретар Центральної виборчої комісії Молдови Юрій Чокан, згідно з законодавством, цього дня по всій республіці заборонена будь-яка агітація, реклама в ЗМІ, висвітлення виборчої кампанії в інформаційних випусках на радіо і телебаченні.
"У той же час, були внесені деякі поправки до законодавства. Згідно з цими поправками, виключені заборони на рекламу в Інтернеті і зовнішню рекламу", - сказав Ю.Чокан.
"Нинішня виборча кампанія була якщо не зовсім цивілізованою, то відносно коректною. Не було особливих проблем і грубих порушень ні з боку конкурентів, ні з боку ЗМІ. Сподіваємося, що і вибори пройдуть успішно і демократично", - заявив секретар ЦВК.
Він зазначив, що Центрвиборчком Молдови акредитував 3554 місцевих спостерігачів і 594 міжнародних.
"Це досвідчені спостерігачі як від політичних партій і неурядових організацій Молдови, так і від ОБСЄ, СНД, інших організацій та зарубіжних країн. Ми думаємо, їхня робота в Молдові буде сприяти проведенню коректних і чесних виборів", - сказав Ю.Чокан.
Дострокові вибори до парламенту Молдови пройдуть у неділю. Вони були призначені у зв'язку з тим, що в 2009 році парламент не набрав необхідної більшості для обрання президента. Після виборів 29 липня 2009 року, як і після виборів 5 квітня 2009 року, в парламенті не було необхідної більшості в 61 з 101 голосу для обрання глави держави.
Для участі у виборах було зареєстровано рекордну кількість конкурентів - 20 політичних партій і рухів, а також 19 незалежних кандидатів. Вони будуть боротися за голоси 2 мільйонів 649 тисяч 976 виборців, внесених до списків для голосування.
Як повідомив секретар ЦВК Молдавії, "для проходження до парламенту, політичні партії повинні отримати не менше 4 відсотків голосів, а незалежні кандидати - не менше двох відсотків". Він додав, що довжина бюлетенів для голосування становить 94 см.
Для проведення виборів буде відкрито 2036 виборчих дільниць на території Молдови, ще 75 - за кордоном. Дільниці будуть відкриті в неділю з 7:00 до 21:00.
У порівнянні з попередніми виборами, коли було відкрито лише 35 дільниць на території дипломатичних місій Молдавії за кордоном, на цей раз влада вирішила відкрити ще 40 дільниць у місцях компактного проживання громадян Молдови - в Італії, Іспанії, Португалії, Росії та США.
У Росії, крім дільниці в посольстві Молдавії, буде відкрито ще три дільниці - у Санкт-Петербургу, Сочі й Сургуті.
Жителі Придністров'я, які захочуть взяти участь у виборах, зможуть це зробити на правому березі Дністра, на спеціально відведеній 21 дільниці. Для бажаючих взяти участь у виборах буде організований безкоштовний транспорт.
В останні два тижні були оприлюднені результати чотирьох соціологічних опитувань. Всі опитування показують, що в майбутній парламент проходять чотири партії - Партія комуністів, Ліберально-демократична партія, Демократична партія та Ліберальна партія.
Результати всіх опитувань свідчать про те, що рейтинг Партії комуністів падає, а рейтинг Ліберально-демократичної та Демократичної партій - зростає.
Особливо вражаюче зростання продемонструвала ЛДПМ, яка, згідно з деякими опитуваннями, може отримати понад 30 мандатів в майбутньому парламенті. Її лідер, прем'єр-міністр Влад Філат, за даними одного із соціологічних досліджень, вперше за багато років випередив лідера Партії комуністів Володимира Вороніна за рівнем довіри населення.
Згідно з тими ж опитуваннями, до нового парламенту Молдови ризикує не пройти Альянс "Наша Молдова", який отримав сім відсотків на виборах 29 липня 2009 року.
Політологи відзначають, що "незалежно від результатів виборів, цілком очевидно, що в Молдові знову буде коаліційний уряд, оскільки жодна партія не отримає більше 50 мандатів". При цьому, якщо новий парламент не зможе знову обрати президента або змінити процедуру виборів, через рік можуть відбутися ще одні дострокові вибори.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас