Путін: 3-й енергопакет загрожує Європі зростанням цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: 3-й енергопакет загрожує Європі зростанням цін на газ

Енергетика
358
Застосування вимог забезпечення доступу третіх осіб до газотранспортної інфраструктури загрожує європейським споживачам зростанням цін на паливо, заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін на прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
"От є труба, нам кажуть: а ось цю частину труби продайте третій фізичній або юридичній особі. Добре, ми її продамо і посередині сядуть 3 або 4 компанії. І, кажучи шорсткою мовою плаката, кожен з них захоче наварити грошей, і газ для кінцевого споживача подорожчає", - попередив російський прем'єр.
В.Путін сказав: "Ми розуміємо, що думка наших європейських колег спрямована на те, щоб демонополізувати ринок. Загалом, це правильно. Але треба враховувати, що енергоринок істотно відрізняється від транспортного. Пропоновані рішення можуть виявитися шкідливими і небезпечними для вертикально-інтегрованих енергетичних компаній, перш за все, компаній РФ і ФРН".
"Це викликає у них законної занепокоєння. Я цю заклопотаність розділяю", - зазначив він.
"Нам досі ніхто не зміг роз'яснити, як передбачається організувати роботу нових правил регулювання", - зазначив В.Путін.
Він пояснив: "От щодо "Північному потоку" газ надходить в трубу. Як він далі буде транспортуватися по трубах, які побудовані за наш з нашими німецькими партнерам рахунок? Це наша власність. Ми що, не можемо транспортувати там газ кінцевим споживачам? А хто буде транспортувати? І чий газ? І звідки він візьметься у цій трубі, якщо він приходить з Сибіру? Що там хтось дірку просвердлить і підключиться?"
Як повідомлялося, інвестори сухопутних відводів від Nord Stream - газопроводів OPAL і NEL - зіткнулися з вимогами регуляторів забезпечити для цих газопроводів доступ третіх осіб. Для газопроводу OPAL цього частково вдалося домогтися, але тільки для транзитних обсягів, не призначених для німецьких споживачів. Проте поки не вдається досягти таких же вилучень для газопроводу NEL, бо він закінчується до кордону з Голландією і його продовженням повинна стати вже існуюча мережа компанії Gasunie Deutschland. Його німецькі регулятори розглядають не як транзитний, а як внутрішній газопровід.
"Ми повинні виходити з реалій. І ми дуже розраховуємо на те, що наші європейські партнери в Брюсселі з розумінням поставляться до цього, і ми знайдемо розв'язки. Розв'язки завжди можуть бути знайдені за доброї волі, і я бачу, що така добра воля у багатьох наших європейських партнерів, і перш за все німецьких партнерів, є", - упевнений В.Путін.
Зі свого боку А.Меркель визнала: "Я не знаю іншого постачальника для Nord Stream, який би хотів постачати газ через цей канал".
"Газовий ринок не має такої кількості постачальників, як енергії. Ми готові проявити максимальну гнучкість і говоримо також про це з Брюсселем", - зазначила федеральний канцлер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас