Продовжувати терміни експлуатації старих енергоблоків АЕС небезпечно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продовжувати терміни експлуатації старих енергоблоків АЕС небезпечно?

Енергетика
159
Продовжувати терміни експлуатації старих енергоблоків українських атомних електростанцій, які закінчуються в наступному десятилітті, економічно недоцільно і небезпечно з точки зору національної та екологічної безпеки.
Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у Рівному заявили представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ) та інших громадських організацій.
Як зазначив експерт центру Дмитро Хмара, прийняти рішення про продовження термінів експлуатації застарілих енергоблоків АЕС планується 12 грудня 2010 під час виїзного засідання НАЕК "Енергоатом" на Рівненській АЕС. На його думку, ці наміри економічно не виправдані, оскільки електроенергії в Україні виробляється з надлишком, країна не може використовувати всю вироблену електроенергію, про що свідчать часті відключення від мережі деяких енергоблоків АЕС.
Крім того, за словами Хмари, експортний потенціал України в галузі електроенергії в останні роки постійно зменшується, оскільки в європейських країнах досить розвинена власна атомна енергетика. У той же час експерт відзначив, що навіть якби така кількість електроенергії, виробленої українськими АЕС, була затребуваною, то держава все одно не має достатніх потужностей для її транспортування споживачам. До того ж нарощування потужностей АЕС буде перешкоджати впровадженню в Україні ефективних заходів з енергозбереження.
Однак, на думку експертів, головний негатив у продовженні термінів експлуатації старих енергоблоків АЕС полягає в наявності серйозних ризиків, як для навколишнього середовища і населення прилеглих територій, так і для економічної безпеки держави. Фахівці з ядерної енергетики, наприклад, оцінюють ймовірність аварій на АЕС один раз в сто тисяч років, але насправді вони трапляються один раз на кілька років, оскільки перші ознаки старіння реакторів виявити важко, тому що вони виникають на мікроскопічному рівні структури матеріалів і, як правило, стають очевидними тоді, коли вже сталася аварія.
Як повідомив голова ради громадської організації "Екоклуб" з Рівного Андрій Мартинюк, реактори типу ВВЕР-440, термін експлуатації яких планують продовжити, Асоціація західноєвропейських органів ядерного регулювання визнала такими, безпеку яких неможливо підвищити до прийнятного рівня. Разом з тим український уряд роками витрачає кошти, призначені на виведення з експлуатації цих реакторів, на зовсім інші цілі, сказав Мартинюк.
Ще однією великою загрозою, на думку експертів, є той фактор, що продовження терміну експлуатації застарілих енергоблоків робить Україну залежною від Росії, зокрема, в питанні поставок для них ядерного палива.
Крім того, експерти вважають, що продовження термінів експлуатації старих енергоблоків АЕС згубно впливатиме на навколишнє середовище, оскільки для охолодження реакторів і виробництва пари необхідна велика кількість води, запаси якої в Україні дуже обмежені.
Експерти також стверджують, що в місцевостях, де видобувають уран, радіаційний фон вищий, ніж у Чорнобильській зоні.
За даними координатора енергетичної програми НЕЦУ Артура Денисенка, компанія "Енергоатом" вже витратила понад 300 млн. доларів США на заходи з продовження термінів експлуатації старих енергоблоків, а також відмовилася від проведення екологічної експертизи цього рішення. На думку Денисенка, це свідчить про високу ймовірність прийняття урядового рішення щодо продовження термінів експлуатації цих енергоблоків.
Протягом найближчих десяти років (2011-2020) в Україні завершаться терміни експлуатації 12-ти з 15-ти діючих блоків атомних електростанцій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас