Місцеві чиновники наживаються на реалізації "міських програм" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місцеві чиновники наживаються на реалізації "міських програм"

Казна та Політика
307
Як з'ясувало "Дзеркало тижня", крім чималих зарплат, місцеві чиновники "освоюють" додаткове фінансування від реалізації так званих міських програм.
Такі програми охоплюють мало не кожну сферу місцевого життя - від закупівлі цвяхів до масштабних проектів у сфері водопостачання. Справа в тому, що "програми" дозволяють освоювати кошти бюджету без оглядки на КРУ. Причому схеми освоєння "через програми" від міста до міста різняться.
Так, наприклад, у Запоріжжі реалізація програми "ефективного управління органами місцевого самоврядування" дозволяє чиновникам отримувати додаткові гроші до зарплати. У Дніпропетровську, крім цієї простої схеми, використовується ще й більш тонка - через комунальні підприємства.
Зокрема, в Дніпропетровській міськраді засновано декілька комунальних підприємств (КП), які заробляють на наданні послуг фактично самим собі. Предметом діяльності КП "Будинки міської ради" (зауважте, не "будівлі", а "будинки") є "раціональна експлуатація приміщень і споруд" міської ради, "проведення їх капітальних і поточних ремонтів" і "виконання заходів протипожежної безпеки". І відповідно до статуту це комунальне підприємство за результатами такої діяльності "отримує прибуток", віддаючи до бюджету лише 15% своїх післяподаткових доходів. Ним виконується програма "утримання будинків міської ради", фінансування якої з року в рік зростає: при статутному фонді близько 8 млн грн. "Будинки міської ради" в поточному році "освоюють" 6,7 млн грн. Наступного року ця сума може зрости в два рази - підприємство планує збільшити свій статутний фонд до 17 млн грн. за рахунок прийняття на баланс низки "будівель і приміщень".
Втім, враховуючи, що в Дніпропетровській міськраді допускається існування управлінь без повноважень, все вищезгадане здається не таким вже страшним. Так, з січня 2009-го по квітень 2010-го у міськраді функціонувало управління з питань підготовки та проведення Євро-2012.
У травні 2009 року стало відомо, що цей матч проводитися в Дніпропетровську не буде, але управління ще майже рік продовжувало існувати. "Освоївши" за цей час ще близько 400 тисяч грн. Мовою контрольно-ревізійних органів це може називатися неефективним використанням бюджетних коштів. Але, на щастя чиновників, КРУ в Дніпропетровську міськраду вже два роки не заглядало. А прокуратура проблемою витрачання бюджетних коштів і зовсім не переймається.
Тому чиновникам вдається підтримувати імідж Дніпропетровська як міста-банкрута: мало того, що представники влади з року в рік повторюють, що їм не вистачає коштів на компенсацію проїзду пільговиків, так у 2009 році навіть на будівництво і реконструкцію будівель, що перебувають у комунальній власності, було отримано кредит на суму 13,2 млн гривень.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас