Тігіпко: Україні вигідно продовжити 2 млрд дол. кредит ВТБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україні вигідно продовжити 2 млрд дол. кредит ВТБ

Казна та Політика
316
Україна залучила кредит російського Внєшторгбанку (ВТБ) на $2 млрд у червні 2010 року на вигідних умовах, і в разі їх збереження було б доцільно пролонгувати цей кредит в грудні цього року, вважає віце-прем'єр Сергій Тігіпко.
"Це був хороший кредит. Ставка там поки дуже хороша. Тому якщо вдасться пролонгувати його далі, я впевнений: це треба робити, тому що ставка нижче 7%", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
"У випадку з ВТБ немає ніякого підігравання, там умови вигідні для України", - додав віце-прем'єр.
Коментуючи той факт, що зазначений російський державний банк виступає також великим кредитором державних компаній, зокрема, він надав позики під держгарантії "Укравтодору" і ДІФКУ, Тігіпко зазначив, що не бачить ніяких підстав для занепокоєння у зв'язку з цим.
"Найголовніше: на яких умовах (залучаються кошти). Якщо є закон про бюджет, який дозволяє це робити, то, мені здається, тут не найбільша проблема, у кого брати, а найбільша проблема, під які відсотки" , - підкреслив віце-прем'єр.
Як повідомлялося, російський ВТБ надав Україні 6-місячний бридж-кредит (перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду) на $2 млрд під 6,7% річних. Кредит може бути пролонгований тричі на максимальний термін до двох років. При цьому на кожен період продовження буде діяти нова відсоткова ставка, про яку домовляться сторони. Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом України VTB Capital plc, яка також входить до групи ВТБ.
У другій половині вересня Україна продала 5-річні єврооблігації на $0,5 млрд під 6,875% річних і 10-річні єврооблігації на $1,5 млрд під 7,75% річних. Крім того, МВФ наприкінці липня вирішила відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by: Київ вже отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд ($1,9 млрд), з якого уряду було направлено $1 млрд. У випадку успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу Фонд виділить Україні до кінця цього року ще SDR1 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас