ЄБРР і СБ вкладуть 5 млрд грн. в будівництво 10 сміттєпереробних заводів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР і СБ вкладуть 5 млрд грн. в будівництво 10 сміттєпереробних заводів в Україні

Кредит&Депозит
359
Підписання угоди з ЄБРР та Світовим банком (СБ) про надання Україні інвестицій в розмірі 5 млрд грн на будівництво 10 сміттєпереробних заводів передбачається протягом півроку.
Про це РБК-Україна заявив заступник міністра з питань житлово-комунального господарства (ЖКГ) Віталій Шаповаленко.
"Ні, договори поки не укладені, а сума (інвестицій), близько 5 млрд грн", - сказав Шаповаленко. На запитання ж про те, коли планується підписання відповідних договорів, він відповів: "Я думаю в найближчі півроку. Принаймні, всі організаційні і технічні питання повинні вирішити".
За словами Шаповаленка, відповідно до програми реалізації Національних проектів, йдеться про будівництво 10 сміттєпереробних заводів, але при цьому переговори ведуться з місцевою владою 14 міст та областей про надання відповідних земельних ділянок. "Ви знаєте, що в нашій країні буває всяке, тому ми беремо з запасом. Вирішили 15-14 міст взяти, щоб у нас не той, так інший завжди був резерв, лава запасних", - сказав він.
Розмір же земельних ділянок, що надаються міською владою, за словами заступника міністра, буде визначатися потужністю об'єкта, що споруджується.
Крім того заступник міністра повідомив, що при будівництві заводів на них будуть працювати дуже мало людей (близько 30 осіб), "оскільки там абсолютно автоматизований процес".
Напередодні повідомлялося, що у Міністерства з питань ЖКГ є попередні домовленості з СБ і ЄБРР про інвестування проектів з побудови в Україні нових сміттєпереробних заводів. За словами міністра ЖКГ Юрія Хиврича, мова йшла про побудову 10 сміттєпереробних заводів і про вилучення тих компонентів твердих відходів, які можуть повторно використовуватися (пляшки, папір, скло), а все інше підлягає утилізації. Міністр зазначив, що ці заводи разом з уже існуючими 4 заводами в Україні будуть працювати в 14 містах. Їх будівництво буде реалізовуватися за рахунок інвестиційних, а не місцевих коштів.
Хиврич також заявив, що ситуація з утилізацією побутових відходів "дуже складна", адже щороку в Україні накопичується близько 50 млн. кубометрів побутових відходів, що складаються на майже 50 тис. звалищах та полігонах. З цієї кількості 6% повністю вичерпали свій ресурс і зараз перевантажені, 22% не відповідають санітарним нормам. До того ж лише з 70% території України вивозиться і утилізується сміття, а в сільській місцевості сміття вивозиться лише на 30% від потреби.
Нагадаємо, сьогодні тільки в 53 з 600 міст України використовують роздільний збір сміття, і тільки в 7 містах України працюють сортувальні лінії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас