Одна з найдорожчих книг світу може бути продана за 6,2-9,3 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна з найдорожчих книг світу може бути продана за 6,2-9,3 млн дол.

452
Колекціонери з нетерпінням чекають появи на лондонському аукціоні Sotheby's однієї з найбільш рідкісних і дорогих книг світу - першого видання "Птахи Америки" Джона Джеймса Одюбона у відмінному стані.
Чотиритомник видавався в період з 1827 р. по 1838 р. у вигляді розкішних альбомів естампів в половину людського зросту. Його вартість, за попередніми оцінками Sotheby's, може скласти від $6,2 млн до $9,3 млн, пише The Wall Street Journal. Аукціон пройде 7 грудня.
Інтерес до рідкісного видання проявили декілька багатих російських і японських колекціонерів, керівники великих хедж-фондів, спадкоємиця торговельної імперії, найвідоміші букіністи.
Експерти порівнюють появу такого лота на аукціоні з продажем найзнаменитіших робіт Пабло Пікассо, Енді Уорхола або Фаберже. До того ж успіх торгів підтвердить, що інтерес до предметів мистецтва, культурної спадщини та розкоші знову почав рости.
Найдорожчий екземпляр "Птахів Америки" був проданий в 2000 році на аукціоні Christie's за $8,8 млн. катарському шейху Сауду бен Мухаммаду бен Алі ат-Тані.
На думку аукціоністів, світовий рекорд ціни зараз встановила б Біблія Гуттенберга - видання Вульгати, традиційно вважається першою друкованою книгою в Європі (не пізніше 1455), якби аукціонним домам вдалося роздобути такий раритет цілком, а не у вигляді розрізнених частин. Вважається, що всього було надруковано близько 180 примірників, і лише 21 з них дійшов до наших днів у повній цілості. Таке видання оцінюється в $25-35 млн. В останній раз Біблія Гуттенберга була продана на закритому аукціоні в 1978 р. за $2,4 млн центру Гаррі Ренсома при університету штату Техас.
Друге місце належить так званому "Лестерському кодексу" - "Трактату про воду, землю і небесні тіла" Леонардо да Вінчі. У 1994 р. Білл Гейтс придбав "Лестерський кодекс" за $30,4 млн у знак захоплення великою людиною епохи Відродження.
На третьому місці опинилося перше видання п'єс Уїльяма Шекспіра 1623 р., продане з аукціону Sotheby's за $5,2 млн. У грудні на аукціоні Sotheby's разом з "Птахи Америки" з'явиться і один з 228 примірників First Folio, оцінений в $1,6-2,3 млн.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас