Експерт: Отримання чергового траншу кредиту МВФ матиме позитивний вплив на фінансову стабільність в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Отримання чергового траншу кредиту МВФ матиме позитивний вплив на фінансову стабільність в Україні

Казна та Політика
303
Отримання чергового траншу кредиту МВФ у розмірі близько 1,6 млрд. доларів у короткостроковій перспективі матиме позитивний вплив на фінансову стабільність в Україні. Це виявиться у скороченні дефіциту державного бюджету, збільшенні позитивного сальдо платіжного балансу і стабільності курсу національної валюти. Однак у середньостроковому плані збільшення заборгованості країни перед МФКО носить більше негативний характер.
Україна зараз є лідером серед країн східної Європи за обсягом отриманих кредитів МВФ, що почне гальмувати темпи зростання ВВП з 2013 року, коли країна почне повертати кредити. Державний і гарантований державою борг з урахуванням чергового траншу в розмірі 1,6 млрд. доларів до кінця поточного року може скласти 432 млрд. грн. або 40% від ВВП, що є середнім значенням по країнах, що розвиваються.
Даний показник до кінця 2012 року наблизиться до 700 млрд. грн. або 47,3% від ВВП. Сповільнення темпів зростання економіки призведе до скорочення темпів зростання доходів населення. Якщо за останні кілька місяців на погашення державного боргу припадає близько 8,67% від витрат держбюджету, то починаючи з 2013 року, навантаження на бюджет з погашення держборгу в деякі місяці може скласти 12-15% від загальних видатків державного бюджету.
Ймовірно, що передбачувана сума майбутнього кредиту МВФ буде зарахована у ЗВР НБУ, що може довести їх до кінця поточного року до 36,5 млрд. доларів. Такий розмір ЗВР перевищить розмір короткострокової заборгованості, як державної, так і корпоративної - 24,482 млрд. доларів (дані на кінець червня), покриє 5,52 місяців імпорту товарів і послуг, а також перевищить 30% від М2 (170,325 млрд. грн. на кінець вересня). Даний показник повністю відповідає світовим критеріям достатності.
Однак якщо вирахувати із ЗВР НБУ кредити, які Україна отримала від МВФ (з урахуванням ще не отриманих 1,6 млрд. доларів) - 14,09 млрд. доларів, то власні ЗВР складуть усього 22,557 млрд. доларів, що на 39,8% нижче від показника вересня 2008 року. Такий обсяг ЗВР НБУ не задовольняє один з трьох міжнародних критеріїв достатності ЗВР, а саме, цього недостатньо для покриття короткострокової заборгованості (24,482 млрд. доларів).
Це свідчить про те, що співпраця з МВФ позитивно вплине на інвестиційну привабливість України і підтримає фінансову стабільність країни, що буде виражатися у збільшенні припливу в країну інвестицій та кредитних потоків.
Отримання чергового траншу кредиту МВФ поліпшить стан платіжного балансу в Україні, - вважає, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко, - підтримає стабільність курсу національної валюти та обсяг припливу капіталу в країну, як у вигляді інвестицій, так і у вигляді кредитів.
Середній курс продажу готівкового долара США до кінця поточного року зафіксується біля позначки 8 грн., а до літа 2011 року буде мати тенденцію до зниження з метою 7,93 грн. Довіра до гривні з боку іноземних інвесторів збільшується. Обсяг вкладень нерезидентів в українські ОВДП перебуває біля максимальних рівнів за всю історію - 10,407 млрд. грн.
Крім того, черговий транш кредиту МВФ скоротить реальний дефіцит зведеного бюджету. За офіційними даними, за перші дев'ять місяців даний показник склав 47,454 млрд. грн., Що приблизно дорівнює 4,4% від ВВП. Дефіцит зведеного бюджету за підсумками поточного, ймовірно, досягне рівня 65,97 млрд. грн. або 6,1% від ВВП.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас