Експерт: Відтермінування переходу на стандарт палива Євро-4 знизить конкурентоспроможність українських НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Відтермінування переходу на стандарт палива Євро-4 знизить конкурентоспроможність українських НПЗ

Енергетика
209
Відтермінування переходу на стандарти якості палива Євро-4 і Євро-5 знизить конкурентоспроможність українських нафтопереробних заводів (НПЗ), вважає заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков.
"Власники найбільших НПЗ витратили чималі гроші на модернізацію виробництв, намагаючись укластися у визначені урядом часові рамки. Рішення перенести введення нових стандартів зведе ці зусилля нанівець", - наводяться його слова в прес-релізі центру.
Експерт вважає, що уряд не повинен відкладати перехід на нові стандарти через відставання НПК "Галичина" і "Нафтохіміка Прикарпаття".
"Введення нових стандартів якості - необхідна умова збереження конкурентоспроможності українських НПЗ. У Білорусі, Литві, Румунії, які експортують паливо в Україну, давно налагодили його випуск за стандартом Євро-5. А в 2014 році Європейський Союз готується до переходу на стандарт Євро-6 ", - підкреслив Простаков.
Крім того, на думку експерта, необхідно диференціювати мито на імпортний бензин залежно від його якості. "Відстрочення введення нових стандартів і загальне мито на імпортне паливо ще більше підривають конкурентоспроможність галузі. Ці рішення посилять проблему якості і ціни реалізованих в Україні нафтопродуктів", - стверджує заступник директора "Експертної ради".
Як повідомлялося, експертно-аналітична група з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів України, вирішила продовжити дію старих ДСТУ на два роки за умови підписання НПЗ чіткого графіка проведення в цей період робіт з реконструкції і модернізації своїх потужностей.
З 1 січня 2011 року українські НПЗ мали перейти на стандарти виробництва нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5.
Про готовність з початку 2011 року освоїти випуск нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5, вже заявили Одеський, Кременчуцький (Полтавська обл.) і Лисичанський (Луганська обл.) НПЗ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас