СБ: Зарубіжні партнери уряду не наполягали на підвищенні мінімального регулятивного капіталу банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Зарубіжні партнери уряду не наполягали на підвищенні мінімального регулятивного капіталу банків

Казна та Політика
172
Світовий банк і МВФ не наполягали на підвищенні мінімального регулятивного капіталу банків до 120 млн грн. Про це заявив директор представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер на круглому столі "Рекапіталізація банківської системи: українські реалії та світовий досвід", організованому Лігою фінансового розвитку.
Я не заперечую, щоб це питання порушили зараз. Це непогана ідея, і ми не проти цього, - відзначив Райзер. - Наразі наші пріоритети дуже зрозумілі - підвищення реальної капіталізації банківської системи до мінімального порогу, визначеного НБУ, і реальне відображення на балансі непрацюючих кредитів.
За словами експерта, враховуючи зростаючу кількість банків, питання про підвищення капіталізації рано чи пізно доведеться поставити на порядок денний: "Регулятору треба приглядати за 185 банками, кожен з них може і відмивати кошти, може позичати спорідненим особам, у них може бути непрозора структура власності і т.д. Це дуже навантажує, і в це в інтересах чесних банків допомогти регулятору робити свою роботу. Але з іншого боку можна розвивати технічні можливості центрального банку для того, щоб він міг спостерігати за такою великою кількістю банків. Це варіант".
За словами ж координатора діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі України, Білорусі та Молдови Маріуса Вісмантаса, "навіть якщо безпека банківської системи (через підвищену капіталізацію) буде занадто великою, це краще, ніж небезпека або недооцінена небезпека".
"Я б не говорив, що рівень капіталу визначає конкуренцію. Великі банки мають свої власні проблеми, у них є великі ризики, які існують для всієї банківської системи... У маленьких банків інші ризики, хоча вони і не впливають, може, на системну стабільність. Зазвичай на ринку, який нормально працює, є місце для всіх - і для середніх, і для малих, і для великих банків, і спеціалізованих, і для універсальних банків.
В Україні підтримка регулятора і досягнення фінансової стабільності - в інтересах усіх учасників банківського сектору та зацікавлених груп, навіть якщо це означає необхідність внести в банки додатковий капітал. Великі банки мають можливість внести додатковий капітал. Маленькі банки також повинні збільшити капітал. Може, це і важко зараз, але врешті-решт це зробить банківський сектор сильнішим, він буде підтримувати економіку і це буде найбільшим внеском у стабільність усього суспільства, - зазначив Вісмантас.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас