Злив секретів WikiLeaks загрожує серйозною сваркою між Росією та США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злив секретів WikiLeaks загрожує серйозною сваркою між Росією та США

680
WikiLeaks може посварити Росію і США, webcrunch.ru У секретних документах США, публікації яких на веб-сайті WikiLeaks так побоюється Держдепартамент, містяться оцінки політичної ситуації в Росії і "неприємні характеристики" деяких російських лідерів.
Документи включають записи бесід американських дипломатів з російськими політиками, звіти про найбільш значимі події в Росії, аналіз того, що відбувається в країні, її внутрішньої і зовнішньої політики, повідомляє "Комерсант".
Йдеться про підготовку на WikiLeaks публікації тисяч документів, що являють собою листування Держдепартаменту з американськими посольствами за кордоном, у тому числі в Росії. Напередодні представник Держдепартаменту США Філіп Кроулі заявив, що нова публікація може зіпсувати відносини Вашингтона з багатьма союзниками і партнерами.
Серед 3 млн документів, які опублікує сайт, може виявитися листування дипломатів. Пентагон вже попередив комітети у справах збройних сил обох палат Конгресу, що серед документів, які опублікує WikiLeaks, буде кілька сотень тисяч секретних телеграм Держдепартаменту.
Але повідомлення, що одержуються та відправляються дипломатами, зазначив Кроулі, "є частиною системи співробітництва та кооперації з іншими країнами". Важливою частиною цього співробітництва є впевненість у конфіденційності переданих відомостей.
"Якщо ця впевненість буде підірвана і в результаті все це опиниться на перших шпальтах газет, на передовицях і на телебаченні, це буде мати наслідки", - сказав він.
Однак, зазначив Кроулі, "Нам важко оцінити можливі наслідки, тому що ми не знаємо, що буде опубліковано". Влада США також не знає, коли саме будуть опубліковані документи. За деякими даними, це відбудеться в кінці нинішнього тижня.
У світлі майбутньої акції WikiLeaks Сполучені Штати проводять консультації з Іраком, Афганістаном і Пакистаном, спрямовані на мінімізацію будь-якої шкоди, включаючи тактичну, якої може завдати їхнім спільним інтересам розголошення закритої інформації.
Зазначимо, це буде вже третя публікація американських секретних документів на WikiLeaks: у жовтні 2010 року було опубліковано "Іракське досьє": близько 400 тисяч американських військових доповідей, серед них доповіді військовослужбовців з місця бойових дій. У документах розповідається про загибель мирних жителів, тортури і знущання над ув'язненими.
У липні на тому ж сайті було викладено 76 тисяч секретних документів, що містять інформацію про воєнні дії в Афганістані.
На початку листопада сайт WikiLeaks погодився надати датським збройним силам майже 400 тисяч конфіденційних документів. Вони будуть використані в процесі розслідування, що ведеться в країні у зв'язку з негуманним поводженням з військовополоненими в Іраку. Також засновник сайту пообіцяв до кінця року опублікувати ще тисячі документів про різні країни, в тому числі і про Росію.
Хвиля компромату чекає також Китай. Нещодавно стало відомо, що дисиденти з КНР мають намір запустити ресурс з викривальною інформацією про порушення прав людини з боку китайської влади.
Наразі засновник WikiLeaks перебуває в міжнародному розшуку. Ордер на його арешт видав кримінальний суд Стокгольма, погодившись з поданням прокуратури Швеції, яка підозрює 39-річного громадянина Австралії Джуліана Ассанджа у зґвалтуванні та домаганнях.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас