"ВТБ" надійно прописався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"ВТБ" надійно прописався

Кредит&Депозит
944
Голова правління "Банку ВТБ (РФ) Андрій Костін бачить в Україні великі перспективи для розвитку російської фінансової групи. Потепління відносин між Росією та Україною після перемоги Віктора Януковича на виборах помітно вплинуло на готовність нашого сусіда надавати фінансову допомогу як для покриття України поточного дефіциту бюджету, так і для реалізації довгострокових державних планів.
Підконтрольна російському державі група "ВТБ" стала головним посередником у фінансових відносинах двох країн. З початку року позики від "ВТБ" отримали український уряд і Львівська залізниця, зараз також тривають переговори про надання кредитів і кредитних ліній для "Нафтогазу", "Чорноморнафтогазу", "Укравтодору" і ДІФКУ (кредиторами виступають "ВТБ Банк (Україна)" або VTB Capital Plc). Влітку ВТБ (РФ) також запропонував Міністерству вугільної промисловості поставку обладнання за договором лізингу для державних вугледобувних підприємств на загальну суму близько 2,2 млрд. грн.
Найпомітнішим проявом поліпшення відносин став залучений урядом у червні нинішнього року бридж-кредит від ВТБ на період до шести місяців під 6,7%. "Україна є другим за значимістю ринком для групи "ВТБ"- після російського", - підтвердили свої подальші плани щодо розвитку в Україні в "ВТБ Банку". Відзначимо, що в жовтні "ВТБ Банк (Україна)" збільшив свій статутний фонд на 2,5 млрд. грн. - до 5,4 млрд.
Експерти відзначають, що кредит російського банку мав позитивне значення для України: мовляв, отриманий бридж-кредит на $2 млрд. не лише дав можливість залатати дірки бюджету на 2010 р., але й вплинув на рішення МВФ. Аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон відзначає, що умови урядової позики від ВТБ цілком прийнятні, адже за тими ж державними єврооблігаціями Україна залучила кошти за вищими ставками (6,875% і 7,75%). "А отримавши у червні майже 16 млрд. грн. (від ВТБ. - Ред.) Для погашення частини дефіциту бюджету, Україна змогла почати переговори з МВФ з поліпшеними макроекономічними показниками", - вважає він. Це стало одним з чинників позитивного рішення МВФ і відновлення співпраці в серпні.
Втім, погасити урядовий борг перед ВТБ своєчасно не вдасться - за оцінками як чиновників, так і експертів, його доведеться подовжувати. Причому сама група "ВТБ" зовсім не проти його пролонгувати (за заявою голови правління "ВТБ Банку" Андрія Костіна від 1 жовтня 2010-го). "Без подовження кредиту уряд може не мати достатньо коштів для покриття всіх своїх потреб (як поточних бюджетних витрат, так і рефінансування іншої заборгованості) наприкінці поточного - початку наступного років", - коментує Микита Михайличенко, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital.
Експансію в Україну група "ВТБ" планувала здійснювати і за рахунок придбання інших банків. Такі плани були розкриті ще в першій половині року, проте поки угод не було. В "ВТБ Банку (Україна)" повідомили, що на даний момент не визначилися з підходящими об'єктами для купівлі. Втім, на тлі очікуваного в 2011 р. буму злиттів-поглинань на українському банківському ринку такий варіант ще цілком імовірний. "Очевидно, що підживлення капіталом у російських (особливо державних) банків краще, ніж у більшості локальних банків, відповідно - і вищі шанси збільшити ринкову частку через органічне зростання або поглинання", - вважає Євген Гребенюк, старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас